JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Rejäl löneförhöjning, åtta fria hemresor och en stor lägenhet med 40 procent av hyran betald – det är vad ett kinesiskt elektronikföretag kan locka en taiwanesisk halvledaringenjör med för ett få skriva ett femårskontrakt.

Nära 1000 seniora taiwanesiska ingenjörer har under senare år nappat på erbjudanden av det här slaget från kinesiska halvledartilverkare, rapporterar SCMP (South China Morning Post), varav drygt 300 i år.

Exemplet i ingressen handlar om en senior ingenjör på kiselsmedjan UMC som lockades över till en kinesisk kieselsmedja. Andra lockbeten är befordran och tvåspråkiga skolor för barnen.

Den nystartade kinesiska kretskonsulten SiEn ska ha rekryterat en tredjedel av sin 120 ingenjörer från Taiwan.

– Pengarna finns. Vi behöver talanger, säger en anonym senior SiEn-anställd till SCMP.

Kina försöker även locka sydkoreanska och japanska ingenjörer, men det största gensvaret har kommit från Taiwan.

Pengarna till de frikostiga villkoren plockas ur en fond på uppskattningsvis 22 miljarder dollar som Kina upprättade år 2014 för att  bli oberoende inom halvledarkomponenter. En som får gräva flitigt i den kistan är kiselsmedjan SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corp).

Kina importerade i fjol halvledare för 260 miljarder dollar. Knappt en femtedel av de kretsar som säljs i Kina är tillverkade i Kina och de är huvudsakligen enklare kretsar. Ett av Kinas mål är att andelen inhemska kretsar ska vara minst två femtedelar år 2025.

Satsningen har fått förnyad kraft i år efter nya amerikanska handelsrestriktioner som bland annat drabbat telekomtillverkarna Huawei och ZTE.

Det har gått så långt att Taiwan börjat oroa sig över att själv dräneras på kompetens för utveckling, enligt SCMP. 

Taiwan ser dessutom en risk för att det via ingenjörerna sker tekniköverföring som landet försökt hindra. Och så är Taiwan rädd för att en växande kinesisk tillverkning kan ge prisfall på halvledare, motsvarande vad som hänt inom solceller och LCD-skärmar

Taiwanesiska företag tvingas komma med moterbjudanden, men det är svårt att matcha Kina, bekräftar en chef på taiwanesiska kretskonstruktören Novatek.

Nyhetsbyrån Reuters har räknat ut att löner och förmåner på de 10 ledande taiwanesiska havledarföretagen stigit med 35 procent de senaste två åren, samtididigt som omsättningen bara ökat med 21 procent.

Som ett annat svar beslutade Taiwan i somras att sänka skatten  på anställdas aktieinnehav.

– Det kinesiska kommunistpartiet stjäl våra talanger, så vi har har gjort tillägg till våra regleringar för att hjälpa företagen att behålla talanger, säger en minister till SCMP.

Idag har Kinas halvledarindustri 400 000 anställda. Det ska behövas 720 000 redan år 2020, enligt en kinesisk skattning som presenterades i augusti.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)