JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IAR stöder kinesisk Risc V-styrkrets

Nu kan du beställa ett utvecklingskort på den kinesiska Risc V-styrkretsen GD32V, och programmera det med svenska verktyg. De två företagen Gigadevice och IAR har inlett ett samarbete.

GD32V har kallats för världens första generella Risc V-styrkrets. Nu kan du programmera den med svenska verktyg.

Utvecklingskortet som är stämplat IAR Systems är gratis för kommersiella företag som har något hett projekt på gång inom exempelvis IoT, industriell styrning, konsumentelektronik, Edge Computing eller AI.

IAR – Uppsalas världsledande tillverkare av kompilatorer och utvecklingsverktyg – började kunna generera kod för Risc V förra sommaren. 

Utvecklingskortet och stödet i Embedded Workbench har IAR och Gigadevice tagit fram tillsammans.

Kinesiska Gigadevice är en i Sverige fortfarande ganska okänd tillverkare av styrkretsar och flashkretsar, trots en sammanlagd leveransvolym på en miljard kretsar per år. Företaget grundades 2005 och dess klassiska styrsortiment använder Cortex M3-, M4- och M23-cpuer. En nyckel till framgångarna har varit benkompatibilitet med motsvarande ST-kretsar.

I höstas fick Cortex-kretsarna sällskap av en styrkrets baserad på en 32-bitars Risc V-krets. Den heter GD32V och blev en milstolpe för Risc V, som dittills snarare använts som hjälpkärna i systemkretsar. Det var första gången Risc V fick huvudrollen i en generell styrkrets.

Risc V-kärnan inuti GD32V heter Bumblebee och är utvecklad av Gigadevice tillsammans med likaledes kinesiska Nuclei.

Vi skrev om GD32V då den släpptes i höstas (länk). Gigadevice konstaterar att den har en Coremark-prestanda på 360 vilket är 15 procent snabbare än den egna kretsen GD32 som är baserad på en Cortex M3. Dessutom har den halva dess dynamiska strömförbrukning och 25 procent mindre förbrukning i standby-läge.

GD32V vann pris som ”bästa hårdvara” i vårens upplaga av inbyggnadskonferensen Embedded World i Nürnberg.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)