JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första kunden till svensk minnesteknik

Zeropoint i Göteborg har fått en licenstagare för sin komprimeringsteknik som dynamiskt krymper minnesanvändningen till hälften. Kunden är en ”global halvledarutvecklare”.

Zeropoint utvecklar IP-kärnor för systemkretsar. Kärnorna packar data direkt där det ligger i processorns arbetsminne och spar därmed tid, energi och resurser i datorsystem.

– Vår teknik ökar systemets prestanda per watt avsevärt, vid lägre CAPEX och OPEX skriver företaget i ett pressmeddelande.

Minnesaccessen sker ofta på kortare tid med kärnan som heter Ziptillion, än utan, enligt företaget. En stor fördel är att omkomrimerningen sker utom synhåll för både operativsystem och programutvecklare.

Zeropoint berättar inte vem licenstagaren är och i vilken typ av systemkrets som kärnan kan komma att användas. ”Server och smarta enheter” är de tillämpningsområden som Zeropoint inriktar sig mot generellt.

Klas Moreau

– Den enda fingervisning som jag kan dela är att det är en av TSMC:s modernare teknologier, säger företagets vd Klas Moreau.

Zeropoint Technologies är en spinout från Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Kompressionstekniken baseras på 15 års forskning. 

Företaget är baserat på forskning från på Chalmers och grundades 2017 av professor Per Stenström och doktor Angelos Arelakis

Elektroniktidningen tipsades om nyheten av kretskonstruktören Joachim Strömbergson.

Joachim Strömbergson

– Det intressanta tycker jag är att Zeropint inte bara fått fram en fungerande lösning, utan också affärsmässigt lyckats få en internationell kund som integrerar deras lösning i kommersiell produkt.

Att tillverka en krets är en stor investering, så Zeropint måste ha klarat en tuff kvalitetskranskning, för att bli trovärdiga som leverantörer, enligt Joachim Strömbergson.

– Inte minst på support och verifieringssidan.

Joachim Strömbergson arbetar på säkerhetsföretaget Assured och är tidigare arbetskamrat till Per Stenström i ett processorprojekt för Ericsson.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus