JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Verifiering populärt på Dac

En mängd lösningar på verifieringsproblemet dök som väntat upp på årets upplaga av konstruktionskonferensen Dac.

De ständigt växande asicarna gör att behovet av bra verifieringsverktyg är större än någonsin.



Verifiering pekas oftast ut som ett av de största problemen för dagens asickonstruktörer. Att det fanns många nyheter inom verifiering på Dac var därför inte så förvånande.

En intressant lösning visades upp av det lilla nystartade företaget Axis Systems, som har utvecklat en helt ny metod för verifiering av stora konstruktioner med hjälp av rekonfigurerbara beräkningar.

Tekniken bygger på en unik kombination av mjukvara och hårdvara. Hårdvaran består av tusentals rekonfigurerbara logikelement i form av Alteras programmerbara kretsar, Flex 10k. Dessa kretsar är sammankopplade i en matris på ett PCI-kort som monteras i en Sun arbetsstation. Registernivåkod och grindnivåkod mappas direkt i den rekonfigurerbara logikmatrisen medan beteendenivåkod mappas i arbetstationens processor.

Resultatet blir mycket snabba simuleringar, med hastigheter på 100 000 cykler per sekund, enligt företaget.

Även Quickturn kom till Dac med ett verifieringsverktyg som bygger på rekonfigurerbar beräkningsteknik, (se Elektroniktidningen 11/98) Mercury, som verktyget heter fick mycket uppmärksamhet. Skillnaderna är dock ganska stora - Axis produkt är både enklare och billigare.

Ett annat nytänkandet inom verifiering lanserades av företaget 0-In, som uttalas zero-in. Företagets nya verktyg 0-In Check skapar hundratals "checkers"- felsökare, utifrån registernivånätlistan.

Hjälpmedlet hittar därefter lömska fel, exempelvis funktionsvariabler som felaktigt behållit tidigare värden och förlorade data från register. En stor fördel är att konstruktören inte behöva ändra testbänk, konstruktion eller simuleringsmetod.



Nytt och formellt


Många verktygsleverantörer tror uppenbarligen på formell verifiering i år. Cadence visade sin nya ekvivalenstestare Affirma, som utvecklats av en grupp på Berkeley Laboratories. Ekvivalenstestaren ingår i verifieringsfamiljen Affirma som bygger på Cadence Inca arkitektur.

- I långa loppet kan formell verifiering ersätta en stor del av dagens grindnivåsimulering, säger David Kelf som är marknadschef för Cadence verifieringsprodukter.

Synopsys hade med sig verifieringsverktyget, Formality, som lanserades tidigare i år. Ytterligare formella nyheter kom från Formalized Design och nystartade Verplex. Formalized lanserade ekvivalens- och modelltestaren LEQ Equivalency Verifier, medan Verplex demonstrerade en betaversion av ekvivalenstestaren LEC - Logic Equivalence Checker.



Modulär testbänk


Chronology presenterade två nyheter; Quickbench Manager, som sätter ihop modulära testbänkar, och Quickbench Sequencer, som genererar testsekvenser. De nya verktygen är inriktade på återanvändning av verifiering och bygger på företagets språk Rave - Reuse architecture for verification, som klarar algoritmer i Perl, C, VHDL eller Verilog.

Verisity demonstrerade verifieringsverktyget Specman, som sägs lösa problem med verifiering i stora kretsar.

Verifieringen sker på hög abstraktionsnivå. Verktyget utgår ifrån verifieringsspecifikationer för konstruktion, gränssnitt och tester. Förutom felsökning genererar Specman även automatiskt testbänkar. Dessutom mäter verktyget den kontinuerliga verifieringsutvecklingen.

- En fördel med verifiering på specifikationsnivå, är att man enkelt kan ändra i specifikationen. Återandvändning går också mycket lätt, säger Moshe Gavrielov, vd för Verisity.

Susan Kelly

Quickturn, Cadence, Synopsys och Mentor har egna kontor i Sverige. Chronologys svenska representant är Gateline. De övriga saknar svenska representanter. Internetadresserna är: www.axis.com, www.0-In.com, www.verisity.com, www.verplex.com och www. formalized.com

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)