JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Miljoner till kiselcenter

Det blir en nationell satsning på system på kisel med ett nytt forskningsinstitut, en ny civilingenjörsutbildning och ett internationellt kluster.


I mitten av september gav regeringen klartecken till den satsningen på systemkretsar, alltså kiselkomponenter som rymmer hela system, som Elektroniktidningen rapporterat om under våren.

- För Sverige och svenskt näringsliv innebär denna satsning oerhörda möjligheter. Etableringen av ett så kallat designkluster kommer att öka Sveriges möjligheter att fortsätta ligga främst bland världens länder när det gäller teknikutveckling, säger statsrådet Mona Sahlin i ett pressutskick.

Stora ord, men regeringen skjuter inte till några jättebelopp än så länge. Pengarna som ska finansiera den nya civilingenjörsutbildningen och forskningen tas från universitetens och högskolornas nytillskott i utbildningsplatser och fakultetsanslag. Av institutets 70-miljoners budget för det närmaste året kommer 25 miljoner kronor från regeringen, medan Östgötaregionen står för 45 miljoner. Allt tyder dock på att regeringen kommer att skjuta till ytterligare pengar till klustret, som enligt beräkningar kräver 250 miljoner kronor fördelat på fem år, varav drygt en tredjedel ska komma från industrin.

- Regeringen, institutet Acreo och de tre tekniska högskolorna i Lund, Linköping och Stockholm är helt inställda på att genomföra förslaget, så medlen kommer att ställas till förfogande, säger Kai Hammerich, generaldirektör på statliga ISA, Invest in Sweden Agency, som lett arbetet med att ta fram förslaget om en nationell satsning.

Satsningen på systemkretsar består av fem delar: utbildning, forskning, juridik, strävan mot ett internationellt kluster samt bildandet av ett nytt forskningsinstitut. Utbildningen och forskningen ska ske på de tekniska högskolorna i Lund, Linköping och Stockholm. Teknologerna ska kunna inrikta de två sista åren av sin utbildning på systemkretsar, och högskoletrion hoppas utexaminera totalt 100 ingenjörer per år med denna inriktning.



Utländska företag ett måste


Någon av landets juridiska fakultet ska hjälpa till med att utveckla juridiska lösningar för den komplicerade handeln med de virtuella komponenter, så kallade IP-kärnor, som fyller systemkretsar. ISA ska attrahera utländska företag och experter.

- Att lyckas med detta är en förutsättning för att klustret ska bli konkurrenskraftigt, säger Hammerich som bekräftar att man för diskussioner med ett amerikanskt företag.

Acreo - en sammanslagning av IMC, Industriellt Mikroelektronikcentrum, och IOF, Institutet för Optisk Forskning - bildar det nya institutet, som ska ägna sig åt tilllämpad forskning och utföra forskningsprojekt på uppdrag från industrin. Man ska även köpa in avancerade konstruktionsmiljöer som företag kan få hyra in sig i.

- Vi vill vara ett nav för små och medelstora företag som inte själva kan bygga upp den verktygsmiljö och de kontakter som krävs, säger Acreos vd Hans Hentzell.

Han poängterar att Acreo inte ska vara ett kommersiellt företag som konkurrerar med industrin.

- Vi ska inte klampa in på konsultföretagens område, och inte på högskolornas heller.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)