JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snabbare multifysik

Svenska Femlab släpper kopplingen till Matlab

Multifysikprogrammet Femlab från svenska Comsol släpps snart i version 3.0.Största nyheten är att programmet numera fungerar utan ackompanjemang av matematikpaketet Matlab, vilket snabbat upp beräkningarna upp till 20 gånger snabbare.
Modellera konstruktioner där elektricitet, värme, kemi och andra typer av fysik blandas. Lös alla de ingående partiella differentialekvationerna så snabbt som möjligt. Och få ut en snygg tredimensionell bild som visar vad som händer. Det är vad multifysikprogrammet Femlab från Comsol gör.

Hittills har Femlab krävt tillgång till matematikprogrammet Matlab, som Comsol råkar sälja i Sverige. Men många kunder tyckte att den lösningen blev för långsam, och andra potentiella kunder hade inte tillgång till Matlab. Så nu har Comsol med hjälp av experter hämtade från jordens alla hörn skrivit om hela Femlab från grunden, i C++ och Java.

- Programmet har blivit mellan 3 och 20 gånger snabbare, och grafiken upp till 30 gånger snabbare. Dessutom krävs mellan en tredjedel och en tiondel så mycket minne som tidigare. Det gör att problem med upp till en miljon frihetsgrader kan lösas på en vanlig pc, säger produktchefen Ed Fuentes.

Gränssnitt till cad-program

Alla funktioner, från användargränssnitt till som man tidigare ÓlånatÓ av Matlab har bolaget nu skrivit själva. Ett gränssnitt till Matlab finns dock kvar, för den som vill ta in data därifrån eller jobba vidare med beräkningarna där.

- Vi kommer också att ta fram gränssnitt till olika Cad-program, och dessutom göra det möjligt att kompilera Femlabmodeller så att de kan användas som Ósvarta lådorÓ i andra simuleringsprogram, säger Ed Fuentes.

Mikromekaniska sensorer för röntgenteleskop i rymden är en till-lämpning där Femlab används. Varje pixel i en sådan sensor - 0,1 mm i kvadrat - får en liten aning högre temperatur och därmed högre resistivitet när den träffas av en foton. Med den gamla versionen gick det utmärkt att modellera en pixel i sensorn - med version 3.0 kan alla 32 x 32 pixlarna modelleras.

Ett annat exempel är en bipolär transistor i kiselkarbid som utvecklats på KTH. Den är idag modellerad som ett antal tvådimensionella skikt i Femlab, med ett antal olinjära problem mellan skikten. Med nya versionen kan modelleringen bli ännu noggrannare, och interaktionen mellan flera transistorer kan också modelleras.

Femlab 3.0 är Comsols största utvecklingsprojekt hittills. Totalt har företaget lagt ner 100 manår på versionen. Satsningen kostar 250 miljoner kronor, jämnt fördelat på utveckling och marknadsföring.

- Vi har betalat allt ur egen kassa. Vi har inga lån och inget riskkapital, säger Comsols marknadschef Bernt Nilsson stolt.

Femlab har i dagsläget cirka 20 000 användare, varav tre fjärdedelar i högskolevärlden och övriga i industrin.

I år väntas programmet inbringa 55 miljoner kronor till bolaget. Men det är bara början.

- En amerikansk analytiker har beräknat att marknaden för prototypmodelleringsprogram blir värd 1,4 miljarder dollar år 2007. Vi siktar på att ta 10 procent av den marknaden, säger Bernt Nilsson.

Första leveranserna av version 3.0 ska ske i januari, och prislappen är satt till 7 995 euro.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)