JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Precis som under Kemet-tiden är det elektronikutveckling, produktion och EMC-testning som gäller för Dectron 2.0. Verksamheten i Färjestaden på Öland står sedan augusti på egna ben och siktet är inställt på att växa.

– Det är en process som pågått i ungefär fyra år där olika intressenter varit inblandade, säger Claes Nender som är affärsutvecklare och teknikchef på Dectron 2.0.

Företaget har en lång historia med olika ägare (mer om det i faktarutan) men de senaste tio åren har det varit Kemet. Som i sin tur blev uppköpt av Yageo för ett år sedan. Nu tar det nederländska investmentbolaget Businesscreation över.

– De har varit väldigt ihärdiga, de har hållit på i ett och ett halvt år, säger Mikael Larsson som varit platschef och som nu blir vd.

Att det tagit så lång tid beror framförallt på pandemin som satt försäljningsarbetet på sparlåga.

Businesscreation är ett udda företag som arbetar med att köpa loss verksamheter som inte passar in hos större företag för att sedan låta dem leva vidare på egna meriter.

– Det finns mycket planer för vad vi ska gör nu för att växa.

Till att börja med handlar det om att jobba med de befintliga kunderna för att ta reda på om det finns mer som Dectron 2.0 kan göra för dem. Men det gäller också att hitta nya kunder.

– Där kanske vi kan få lite draghjälp av Businesscreation.

På EMC-sidan är Dectron 2.0 en av en handfull företag i Sverige som kan göra ackrediterade mätningar. Det handlar om testning enligt standarder för bland annat hushålls- och it-produkter.

Företaget har ett fullt utrustat EMC-labb med halvdämpat mätrum och en väder­skyddad utomhushall.

– Vi kan mäta och utfärda certifikat för de vanligaste EMC-standarderna, säger Claes Nender.

Det innebär bland annat hushålls- och IT-produkter.

– En del kommer också hit för att göra ­pre-compliance.

De vill snabbt få en uppfattning om det finns EMC-problem som måste åtgärdas innan de lägger pengar på en mer certifierande testning som är mer omfattande.

– Vi har en komplett service, misslyckas testningen kan vi lösa det. Behövs det ett EMC-filter kan vi ta fram det så att det passar i produkten. Och även tillverka.

Men utvecklingsavdelningen fungerar också som ”vanliga” inbyggnadskonsulter som tar fram elektronik med både hård- och mjukvara.

Företaget har idag 17 anställda. ­Ungefär en tredjedel arbetar i produktionen där det finns en ytmonteringslina, en våglödningsmaskin, optisk inspektion plus möjlighet till handmontering av udda komponenter.

Tre personer arbetar med hård- och mjukvaruutveckling inklusive design av EMC-filter plus att två personer arbetar med EMC-testningen.

– Där är vi i en återhämtningsfas, det var avsevärt lägre bokningar från våren 2020 fram till i somras. Nu är det åt det vanliga hållet där vi är fullbokade en till två månader framåt, säger Mikael Larsson.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

Det innebär dock inte att kunder med akuta problem behöver få panik.

– Vi kan vara rätt flexibla och stuva om lite när det finns kunder som har mer bråttom.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)