JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Kommunikation ALLA TAGGAR

Kommunikation ALLA TAGGAR

Nokia släpper femtocell för 5G

När mobilnätet är för dåligt inomhus kan man åtgärda problemet med en femtocell. Nokia lanserar en modell för många användare med både LTE och 5G.

Ericsson och Samsung sluter patentfred

Telekombolaget Ericsson har tecknat ett globalt licensavtal för patent med koreanska Samsung. Inget sägs dock om villkoren eller exakt hur länge det gäller.

Maskin­inlärning sprider sig till alla slags kretsar

Acceleratorkärnor för maskininlärning dök först upp i serverrack. Sedan stoppade Apple in en kärna i sin telefonprocessor. Numera hittas de i chip av alla möjliga slag. Här är en aktuell översikt.

Ericsson lanserar molnbaserade kontorslösningar

Välj de program, den serverkapacitet, det lagringsutrymme och den säkerhet du behöver. Därefter är det bara att teckna en prenumeration. Ericsson har slagit sig ihop med den virtuella operatören Telarus för att kunna erbjuda tjänsten i USA till alla som huvudsakligen arbetar från ett hemmakontor.

Verizon dumpar medieverksamheten

Den amerikanska operatören Verizon köpte AOL och Yahoo år 2015 och 2017 för 4,4 respektive 4,5 miljarder dollar. Nu säljer företaget, som leds av tidigare Ericsson-vd:n Hans Vestberg, verksamheten för 5 miljarder dollar.

Vodafone och Qualcomm: Gör massiv mimo för O-RAN

Operatören Vodafone och halvledarföretaget Qualcomm ska tillsammans ta fram en referenskonstruktion för massiv mimo med 64 antennelement. Målet är att slutföra konstruktionsarbetet i år och att inleda fältförsök i slutet av nästa år.

Nokia etta på 5G-patent

Brittiska PA Consulting har släppt en uppdaterad rapport kring så kallade standardessentiella 5G-patent. Precis som för två år sedan toppar Nokia listan.

Finlir vinklat mot säkerhet

En liten vinkelgivare med stor potential – så kan det senaste tillskottet från Olsbergs Electronics beskrivas. Det är en udda fågel i företagets sortiment som spås kunna ta plats på ett stort antal ställen där det finns ett behov av att mäta en vinkel i realtid med extremt hög tillförlitlighet.

Inga nya hälsorisker med elektromagnetiska fält

Strålskyddsmyndigheten går varje år igenom den vetenskapliga forskningen kring hälsorisker med elektromagnetisk strålning. Årets rapport är den femtonde i ordningen och kommer till slutsatsen att det inte publicerats några forskningsrapporter som påvisar nya säkerställda hälsorisker med elektromagnetiska fält.

Orange bygger Open RAN med Ericsson och Nokia

Open RAN beskrivs ofta som ett sätt att öka konkurrensen genom att släppa in mindre leverantörer i mobilnäten. Den franska operatören Orange har dock inga planer på att överge Ericsson och Nokia i samband med övergången till Open RAN från 2025.

Vodafone startar testbädd för Open RAN

Den brittiska operatören Vodafon är en stark förespråkare för en öppen arkitektur i mobilnäten, det som kallas Open RAN, och som öppnar för nya leverantörer. Företaget drar nu igång en testbädd på sitt campus i Newbury för att få fart på utvecklingen.

Metall-på-plast ger den perfekta antennen

Sunway tillhör pionjärerna inom metalliserade plastdetaljer, MID. Hittills har det ­kinesiska företaget haft begränsade möjligheter att tillverka proto­typer i Europa, men det förändras nu när det svenska kontoret kompletteras med ett utvecklings­center i Schweiz.

Gobius kopplar upp tankarna

Halmstadföretaget Gobius Sensor Technology är ensamt i världen om att kunna mäta vätskenivån i en tank från utsidan. Nu meddelar företaget att du kan stanna i soffan och ändå ha koll på din septik- och bränsletank till båten.

Huawei vs PTS: Nu möts de i Förvaltningsrätten

Onsdag den 21 april startar förhandlingen i Förvaltningsrätten där målet mellan Huawei och PTS ska avgöras. Rätten har avsatt tre dagar för den muntliga förhandlingen.

Mavenir och Xilinx: Gör massiv mimo för O-RAN

Telekomleverantören Mavenir har tillsammans med FPGA-specialisten Xilinx tagit fram en komplett lösning för massiv mimo med 64 TRX till både 4G- och 5G-nät. De första produkterna ska komma mot slutet av året.

Nokias 5G klarar 10 Gbit/s

Tillsammans med den australiensiska operatören Optus har Nokia pressat upp nedlänken i ett kommersiellt 5G-nät till 10 Gbit/s. Det krävdes 800 MHz bandbredd på millimetervägsområdet för att sätta rekordet.

KPN stämmer Ericsson för patentbrott

Den nederländska operatören KPN har stämt Ericsson för att företaget vägrar betala royalty för fem telekompatent, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

En testbädd för Ericssons radiomoln

Mer flexibilitet och större öppenhet. Det var ledorden när Ericsson i höstas lanserade Cloud RAN, en lösning för att köra radionätets mjukvara i molnet. Nu följer företaget upp med Open Lab, en testbädd för alla som vill experimentera med tekniken.

95 procent kan få 1 Gbit/s

Hela 95 procent av alla hushåll och företag i Sverige hade tillgång till eller möjlighet att ansluta sig till ett ”snabbt” bredbandsnät i oktober 2020. Det visar Post- och telestyrelsens (PTS) rapport PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2020.

AT&T och Ericsson i förarsätet på amerikansk 6G-satsning

The Next G Alliance drog igång för ett halvår sedan med målet att Nordamerika ska ta ledningen inom mobilkommunikation. AT&T:s teknikchef blir nu ordförande medan Ericssons chef i Silicon Valley, Jan Söderström, blir vice ordförande. Bägge är valda på två år.

 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)