JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Nyheter

Elektroniktidningen har tagit semester. Den 2 augusti sparkar vi igång den digitala tryckpressen igen.

Proant är kanske mest känt för att leverera antenner till Raspberry Pi men det Umeåbaserade företagets patenterade antenner går att hitta lite var stans. Nu köps Proant upp av Austinbaserade Abracon som bland annat utvecklar passiva rf-komponenter.

Ett experiment i Lunds nanolabb hösten 2015 kan göra litografi­processen i halvledarfabrikerna både billigare och energisnålare. Uppstartsföretaget Alixlabs har patenterat tekniken och siktar på att bli en del av den kommande 2 nm-noden.

Sent i höstas köpte konsultbolaget Prevas hela Evotech inklusive dotterbolaget Tritech Solutions för 270 miljoner kronor. Nu avyttras Tritech Solutions till Addtech för 45 miljoner kronor.

Det blev Mimbly som knep priset som “Årets Unga Elektronikföretag i Västsverige 2021”. Företaget har utvecklat en lösning som återvinner vattnet från tvättmaskiner, sparar energi och filtrerar bort mikroplaster.

Forskningsinstitutet Rise har drygt hundra testbäddar som ska göra det enklare för industrin att gå från idé till produkt genom att snabbt kunna testa ny teknik. Den 7 september presenteras ett antal som är inriktade på produktion när innovationsprogrammet Lighter tillsammans med Smartare elektroniksystem genomför Digi Demo Day.

I slutet av juni meddelade Husqvarna att en leverans av kretskort drabbats av problem. Nu rapporterar företaget att det handlar om 20 000 stycken varav 3000 till 4000 finns i Sverige.

De tre tunga tillverkarna av kommersiella fordon – Volvokoncernen, Daimler Truck och Traton (som äger Scania) har undertecknat en avsiktsförklaring om att installera och driva ett offentligt laddningsnätverk för batteridrivna tunga fjärrtransportlastbilar och långfärdsbussar över hela Europa.

Amerikanska biltillverkaren General Motors investerar i en litiumgruva som kommer att bli landets största. GM är inte ensam bland biltillverkarna om att försöka säkra tillgången på litium för sin kommande elbilsflotta.

Stena Recycling investerar 250 miljoner kronor i en anläggning för batteriåtervinning i Halmstad. 95 procent av  litiumjonbatterierna ska kunna återvinnas i en process som är ny.

I januari undertecknade svenska Jondetech – som utvecklat en liten och billig ir-sensor – en överenskommelse med den schweizisk mönsterkortstillverkaren Varioprint. Målet var att före halvårsskiftet ingå ett långsiktigt samarbete för att ta den svenska sensorn till volym. Nu flyttar företagen fram tidsfristen tre månader, som en följd av ökade ledtider i pandemins fotspår.

Illegal insamling av elbilsbatterier har skapat kaos på marknaden och Kina förbjuder tillfälligt att de används för att bygga energilager.

Igår meddelade Trafikverket att det blir E20 mellan Hallsberg och Örebro som får landets första permanenta elväg. Vilken teknik som ska användas är inte klart.

Snart är det upp till bevis. Efter tre och ett halvt år ska det EU-finansierade forskningsprojektet SUITCEYES redovisa hur ett plagg kan läsa av omgivningen och med hjälp av vibrationer överföra informationen till en person som varken ser eller hör. Projektet är koordinerat från Högskolan i Borås.

Digitaliseringen ökar risken för intrång i form av cyberattacker. Därför etablerar forskningsinstitutet Rise ett Centrum för cybersäkerhet.

Innan decenniet är över kan du köpa en elektrisk Volvo som tar dig Stockholm–Göteborg tur och retur på en laddning. Det lovade Volvo Cars igår under en presentation som på många sätt liknade en presentation från elbilspionjären Tesla. Här är likheter och olikheter mellan de två elbilstillverkarnas planer.

 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)