JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel bygger nätverksprocessor på x86-kärna
Intels processor Tolapai har varit en hemlighet i tre år. Under IDF 2007 lyfte Intel på förlåten: den är en nätverksprocessor. Till skillnad från de tidigare kommunikationsprocessorerna IOP och IXP, som använder Xscalekärnor, är Tolapai en x86-processor.
SAN FRANCISCO Tolapai kommer till att börja med att tillverkas med en mycket väl avgränsad målgrupp i sikte: små och medelstora företag som använder Internet.

Systemkretsen Tolapai har acceleratorer för kryptering och paketskyfflande. Dessutom har den breda kommunikationsgränssnitt och en Pentium M-hjärna. En enda billig krets - i en behändig formfaktor - ska därmed kunna implementera alla det lilla företagets Internetbehov av krypterade förbindelser, brandvägg, intrångsskydd och IP-telefoni.

Det är tanken. Eller i alla fall en av tankarna -- Intel inbjuder alla partners att inkomma med idèer kring vad den här typen av arkitektur kan användas till. Intresset från branschen kommer sedan att få bestämma vad senare implementationer ska skräddarsys mot.

Intel har naturligtvs ett passande namn på arkitekturen - den är en ”converged security appliance”.

Vad gäller egenskaperna hos Tolapai bekräftar Intel de flesta av de uppgifter som tidigare läckt ut, som att kretsen har tre Gbit Ethernetportar och att kärnan tickar i upp till 1200 MHz.

Två uppgifter måste dock rättas till: den första generationen kommer att tillverkas i 95 nm och inte i 65 nm som ryktet påstått. Och arkitekturen stöder Linux och FreeBSD. Däremot stöds inte Windows .

Tilläggas kan att den har gott om genvägar på chipet, paket kan skyfflas omkring utan att x86-kärnan blandas in i leken. Den kan till och med läggas i viloläge under tiden.

X86-kärnan och acceleratorerna arbetar mot samma DRAM-minne som vid start delas upp i gemensamt åtkomliga och privata delar.

Mjukvaran som utvecklas för Tolapai kommer att bli kompatibel med andra x86-nätverkslösningar. Tanken är att acceleratorernas speciella arkitekturer ska bli osynlig för programmeraren, som ska kunna referera till funktioner på en hög abstraktionsnivå via bibliotek som Intel själv utvecklar.

Tolapai demonstreras under IDF 2007, och de första processorna tillverkas under 2008.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)