JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Miljoner till svenska nanoinstrument
ImageGöteborgsbaserade Nanofactory Instruments har på sistone fått order på elektronmikroskopsystem värda 15 miljoner kronor. Samtidigt investerar riskkapitalbolag 13 miljoner kronor i företaget.
Företaget gör utrustning för att mäta, avbilda och manipulera halvledare och andra nanomaterial i elektronmikroskop.
Nanofactory Instruments är en avknoppning från Chalmers som utvecklar system för elektronmikroskopiska undersökningar av nanomaterial. Företagets gör tre produkter, för att mäta elektriska storheter och generera bilder från nanostrukturer, mäta hur hårda material är och för att mäta extremt små krafter, ner till 2 nanoNewton. Systemen är som minimala prober som sitter inuti elektronmikroskopen och gör det möjligt att inte bara mäta utan också avbilda och manipulera det man mäter.

Nyligen har man tecknat order med kunder som Oakridge National Labs, Samsung och Oxford University. Vd Mikael von Dorrien betecknar dessa order som företagets kommersiella genombrott.

- Några av våra kunder har köpt alla våra tre produkter, som Sandia National Labs. Andra har köpt en av dem, säger vd Mikael von Dorrien.

Han konstaterar att intresset är stort på halvledarsidan.

- Samsung jobbar med geometrier neråt 35 nm och använder våra produkter. Alla halvledartillverkare i frontlinjen letar efter nya sätt att kontrollera kvaliteten, och då är vi intressanta för dem, säger han.

Samtidigt med dessa order har företaget tagit in 13 miljoner kronor i riskkapital, från Industrifonden (9 miljoner) och de tidigare ägarna, däribland Chalmersinvest. Pengarna ska användas till att bygga ut försäljningsorganisationen, teknikutveckling, forskningsprojekt med kunder, samt för att klara likviditeten.

- Vi har långa ledtider. Det senaste året offererade vi för 150 miljoner. Många av offferterna ligger till grund för att forskare och företag ska söka pengar, vilket i sin tur tar lång tid. Så många av offerterna leder inte till order förrän långt senare, förklarar Mikael von Dorrien.

Företaget grundades 1999 utifrån resultat av Chalmersprofessorn Håkan Olins forskning. I fjol öppnades ett USA-kontor och nu ska bolaget även öppna ett kontor i Tokyo.

Företagets första produkt, för elektrisk mätning och avbildning på nanonivå, lanserades för fem år sedan, se artikel (länk) . Sedan dess har bolaget även utvecklat en så kallad nanoindenter för att mäta materialhårdhet. Den består av en kiselstruktur med en hypervass diamant som kan tryckas in i materialet med krafter mellan 0,3 mikroNewton och 1 milliNewton. I mikroskopet kan man då se hur materialen deformeras eller går sönder.

Den tredje produkten kallas AFM, Atomic Force Microscopy, och består av en sensor som enligt Mikael von Dorrien ser ut som en gammaldags skivspelarpickup fast mindre - spetsen är bara 20-30 nm.

- För man provet över spetsen så kan rörelsen bli en bild, och då kan vi mäta krafter ner till 2 nanoNewton, säger han.

Nanofactory har patent på denna mätmetod, samt för flera av de andra produkterna.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)