JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Är det någon som försöker klippa upp staketet eller är det bara några barn som kastar kottar på det? Vanliga larm klarar inte av att skilja på två händelserna. Men med innovationsföretaget Warnits nya sensordosa ska det gå galant. Och dessutom behöver du inte lära den, det gör den på egen hand.
Innovationsföretaget Warnit fick ett av Embeddedpriserna redan år 2005 för sin lila sensorförsedda dosa som klarar av att skilja på vad som är naturligt och vad som ska utlösa ett larm. Planerna var att kommersialisera tekniken men det är först idag det arbetat är färdigt.

– Jag träffade fel partners, vi bildade ett säljbolag men de försökte sno allt så jag tappade två år och en massa pengar, säger Peter Stenlund som driver företaget Vendolocus Development och som utvecklat tekniken bakom Warnit.

Warnit spelar in ett normaltillstånd utgående från de givare som finns anslutna. Det är dels givare som är inbyggda i modulen, bland annat för vibration, acceleration, rotation, temperatur och vinkel. Dessutom kan man ansluta externa givare för till exempel flöde, tryck eller för att mäta energin på en trefasmotor, Är modulen ansluten till en extern spänningsmatning övervakar systemet som alltid har batteribackup, om någon bryter strömmen. Systemet har även inbyggd GPS-mottagare och kan fås med olika typer av radiosändare, till exempel GSM-modem.

Systemet gör en Fouriertransform på alla givarsignaler och bestämmer sig sedan för om allt är normalt eller om någon till exempel försöker klippa upp stängslet. Och Peter Stenlund hävdar att det aldrig blir några falsklarm.

– Enheten kan direkt se vad det är som händer. Om det är någon som slår på staketet, klättrar på det, klipper i det, borrar i det, bänder i det eller om det bara regnar på det.

Systemet är självlärande, det tar alltså själv reda på vad som är ett normaltillstånd. Hur snabbt det går beror på driftsfallet.

– I normala fall går det på 10, 20 sekunder. Annars kan man ofta forcera cykeln för att snabba upp inlärningen.

För just stängsel har Peter Stenlund dock skapat ett normalfall.

Några av de första kommersiella tillämpningarna är övervakning av grävmaskiner, dieseltankar, vägbommar och stängsel. Peter Stenlund har redan avtal med två systemintegratörer, M of Sweden och Skyddsteknik, för dessa tillämpningar.

Systemintegratörerna sköter anpassning och installationen men erbjuder också olika typer av abonnemang där kunderna till exempel får ett SMS när något onormalt inträffar.

Men tekniken kan också användas för att till exempel övervaka industrimotorer. För dessa vill man veta när ett lager är på väg att ta slut så att det kan bytas innan det går sönder och maskinen havererar.

– Jag pratar med olika företag som levererar den typen av industriprodukter och räknar med att skriva avtal inom kort.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)