JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En helkväll om kryptografi


Alla som nyttjar modern tele- och datakommunikation berörs av informationssäkerheten. Därför bjuder föreningen Svenska Elektro- & Dataingenjörer in till en föreläsning den 13 april om kryptografi på KTH. Även du som inte är medlem är välkommen.

Kryptering av information har sedan tidernas begynnelse varit viktig, i många fall även avgörande för folks och nationers existens. Därför är det vanligt att kryptologin mystifieras. Historierna och skrönorna har ofta kopplingar till spionverksamhet och krig, kalla som varma.

Sverige har sedan Gripenstiernas första mekaniska krypteringsapparat 1786 haft en framträdande roll, båda i att utveckla och bygga kryptosystem men också med kryptoanalys för att knäcka andras kodsystem.

I dagens globala informationssamhälle spelar kryptografiska system en allt viktigare roll. För att bevara innehållets och användarnas rätt till sekretess, men allt oftare också för att motverka manipulation. Kryptering används också för att säkerställa identiteter hos individer, avsändare av meddelanden men också serveridentiteter med mera.

Samtidigt har myndigheternas intresse vid brottsbekämpning intensifierat behovet av att kunna låsa upp informationskanaler och kräva insyn. Detta har här i Sverige aktualiserats inte minst med debatten om FRA-lagens införande i samband med bekämpning av terrorbrott.

Ur programmet:
• Kryptologins Historia – Från Caesar  till realtidskryptering Kryptolog Lennart Brynielsson, Försvarsmakten/MUST
• Kryptogra ska lösningar i dagens och framtidens nät Professor Mats Näslund, Ericsson AB och adjungerad Professor vid KTH
• Kryptoanalys – Svenska Kryptobedrifter Professor Emeritus, Kjell-Ove Widman, Matematiker & Kryptolog
• Hot mot rikets säkerhet, Kryptologisk Lagstiftning och regelverk - Får man kryptera hur som helst och får man exportera vad som helst?
• Pia Gruvö, Chef Kryptologi & IT-Säkerhet på Militära Underrättelsetjänsten MUST

För mer information och obligatorisk anmälan besök: (länk)

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)