Sveriges mest innovativa entreprenörer 2016
Drönare, modulära vindkraftstorn, hård- och mjukvara för IoT samt reaktorer för elproduktion. Det är några av de affärsidéer som ligger bakom att tio personer nu tilldelas Åforsk Entreprenörsstipendium om 200 000 kr.
Priset, instiftat av SISP (Swedish Incubators and Science Parks) och Stiftelsen Åforsk, ges ut för andra året i rad och är tänkt att bli ett årligt verktyg att utse ” Sveriges tio mest innovativa entreprenörer” hos någon av de över 70 inkubatorer och Science parks som är medlemmar i SISP.
– Åforsk har som mål att verka för forskning och utveckling inom områden som energi, miljö hållbarhet, säkerhet, infrastruktur och produkter från förnyelsebara råvaror, säger Anders Snell, ansvarig på Åforsk i ett pressmeddelande.
Joakim Örneblad är en av tio som nu utsetts till topp-entreprenör och får 200 000 kr. Han studerar vid Chalmers School of Entrepreneurship och får priset för sin delaktighet i Modvion, vars affärsidé är moduluppbyggda vindkraftstorn i förnyelsebart kompositmaterial.
– Det här är en värdefull kvalitetsstämpel för oss, och prispengarna köper oss tid. Vi kommer att bolagisera inom kort och behöva en hel del kapital för bland annat prototyper och testning, säger Joakim Örneblad i ett pressmeddelande
Nyligen blev det dessutom klart att teamet bakom Modvion gått vidare i Rice University Business Plan Competition som är världens största startuptävling för studenter och avgörs i Houston, Texas, i april (länk).
En annan av pristagarna är Michal Stala på Ideon Innovation. Han grundade Mistbase tillsammans med Magnus Midholt så sent som sommaren 2015. Nästa version av LTE – Release 13 – ger inte bara högre datatakter till smartmobilerna, den sänker också tröskeln för att koppla upp apparater via mobilnätet. Mistbase bidrag är ett IP-block för lager ett i IoT-modem av typen Cat-M för LTE. Läs mer om Mistbase här (länk).
Åforsk Entreprenörsstipendium delas ut i samband med Sveriges Innovationsriksdag och Åre Kapitalmarknadsdagar. Det är instiftat av av SISP (Swedish Incubators and Science Parks) och Stiftelsen Åforsk.
De tio som fått Åforsk Entreprenörsstipendium á 200 000 kronor:
• Joakim Örneblad, Chalmers Ventures, Chalmers
Modvion konstruerar modulära vindkraftstorn i kompositmaterial.
• Pau Mallol, Stockholm Innovation and Growth, KTH
Inkonova utvecklar drönarsystem och drönarteknik för ett brett spektrum av applikationer.
• Michal Stala, Ideon Innovation, Lunds universitet
Erbjuder hård- och mjukvara för kommunikationen mellan enheten och internet i nästa generations mobila IoT-enheter.
• Janne Wallenius, Uppsala Innovation Center, KTH
Utveckling och tillverkning av små blykylda reaktorer och därtill hörande avancerande kärnbränslen för elproduktion i arktiska samhällen och gruvindustrier.
• Johanna Björklund, Uminova Innovation, Umeå universitet
Smart Video för ökad onlineförsäljning. En molntjänst som driver trafik, främjar omvandling och ökar kundnöjdheten.
• Mary Hägg, Movexum, Högskolan i Gävle
Utvecklar och säljer munhanteln IQoro för personer som bl.a. lider av dysfagi, ansiktsförlamning och snarkning.
• Daniel Jonsson, Chalmers Ventures
En medicinsk behandling mot diskbråck som patienten själv kan ta hemma, vilket innebär snabbare återhämtning, snabbare återgång till samhället och kortare operationsköer.
• Iman Pouya, Serendipity Innovations, KTH
BrightHT är en sökmotor som bygger på machine learning och algoritmer och har en teknik för att processa klartext som exempelvis ett CV.
• Iryna Valyukh, Lead, LiTH
En ny typ av ellipsometer baserad på flytande kristallelement. Ellipsometers används idag inom ett flertal områden som bioteknik, medicin (cancer diganostik) och industri.
• Lars-Börje ”Bulan” Eriksson, Mid Sweden Science Park, Mittuniversitetetet
VisitInsights är en digital tjänst för turism destinationer som skapar bättre gäst upplevelser och ökar destinationers lönsamhet.