Snyggast hittills från deep learning
AI-forskare på universitetet i Tübingen tycker att deras deep learning-algoritm levererar så vacker konst att de börjat bjuda ut den till försäljning. Kvaliteten? Döm själv!
Forskarnas artificiella konstnär målar på beställning den bild du själv väljer. Tanka upp originalet till deepart.io, och invänta resultatet. Dessutom måste du ladda upp ytterligare en bild, kanske ett berömt konstverk, som styckas upp i bitar som sedan används för att pussla ihop en ny version av din bild.
Elektroniktidningens Jan Tångring som Mona Lisa, sig själv och ett mönsterkort. |
Idag finns filter i exempelvis bildredigeringsprogrammet Photoshop för att transformera foton konstnärligt. Skillnaden är att dessa arbetar med bilden i form av punkter, utan medvetenhet om att dessa bildpunkter formar objekt.
Tübingenforskarnas algoritm arbetar istället med de objekt som finns i de två bilderna och byter ut dem mot varandra. Den resulterande bildens innehåll hämtas från den ena bilden medan stilen hämtas från den andra bilden.
Forskarna publicerade sina resultat i november i fjol och nu har de startat en webbplats för att kommersialisera sina resultat. En lågupplöst version av din bild är gratis. Högupplösta versioner kostar 20 eller 150 euro.
Deepart är en av de senaste tillämpningarna av en AI-teknik som kallas deep learning. De första resultaten handlade om just bildanalys men just nu pågår mängder av projekt för att tillämpa deep learning på alla områden där problemet ligger i att hitta mönster i komplexa data.
Deep learning används i självkörande bilar för att avgöra vad bilen ser i kamerorna och i medicinteknik för att se om ett visst röntgenfoto visar förekomst cancervävnad.
Läs mer:
• De senaste bilderna som företagets konstmaskin genererat (länk).
• En vetenskaplig rapport från forskarna (länk)
• Elektroniktidningen har publicerat flera artiklar kring deep learning (länk till introduktiv text, länk till sökning i vårt arkiv).