JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ascatron redo för egna kretsar

Ascatron redo för egna kretsar

Kistaföretaget Ascatron, specialist på att skapa epitaxistrukturer för komponenter i kiselkarbid, har vässat på affärsmodellen och är nu rustat att utveckla egna kretsar i kiselkarbid. En första finansieringsrunda – med riskkapital från Italien och Kina – har inbringat fyra miljoner euro.

Under det senaste året har Ascatron arbetat med att ta in pengar för att utveckla egna kretsar i kiselkarbid. Nu har företaget slutfört sin första finansieringsrunda.

Totalt har Ascatron tagit in fyra miljoner euro. Tre miljoner euro har säkrats genom fyra riskkapitalister –  italienska Quadrivio och Como Venture samt Rise Leader Investment och Intebridge Technology, båda från Kina – liksom utrustningstillverkaren LPE. Den sista miljonen är ett innovationsbidrag som kommer via den europeiska investerargruppen KIC Innoenergy.

Pengarna ska användas för produktutveckling. Det första steget är att utveckla komponenter över 3,3 kV – både dioder och switchar.

– Där finns det inga produkter på marknaden idag, så systemfördelarna genom att gå över till kiselkarbid blir väldigt stora. Många högspända tillämpningar har kontinuerlig drift, vilket ger betydande energibesparing, säger Christian Vieider, affärsutvecklingschef på Ascatron till Elektroniktidningen.

Hittills har företaget börjat föra över sin materialteknologi till en produktionsutrustning för kiselkarbidepitaxi. I nästa steg ska kretskonstruktionen optimeras. Därefter är planen att volymtillverkningen ska hanteras av ett foundry.

– De första högspända dioderna ska vi lansera 2017. Switchen bygger på samma materialteknologi, men den kommer att ta lite mer tid att ta fram, förklarar Christian Vieider, och han fortsätter:

– För komponenter mellan 600 V och 1700 V, som är en större men mer konkurrensutsatt marknad, kommer vi att samarbeta med utvalda partners och licensiera vår teknologi. I Kina säljs 40 procent av alla kraftelektronikkomponenter, så den marknaden kommer att bli viktig för oss.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus