JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tjernobyl kan få gigawatt-solkraftverk

Ukraina vill installera en solcellsanläggning på 60 kvadratkilometer i den övergivna zonen kring det havererade kärnkraftverket i Tjernobyl. Marken är billig, kraftingenjörer och kraftledningar finns på plats och solen skiner bra. Mellan åtta och tolv miljarder kronor skulle anläggningen kosta.

Den ambitiösa planen är att installera hela anläggningen på bara sex månader. Om planen går i lås blir detta världens kraftfullaste solkraftverk. Dagens största solkraftverk är kinesiskt och har en märkeffekt på 850 megawatt.

Också energiskogar och biogasanläggningar planeras i Tjernobyl, till en effekt på 400 megawatt.

Ukraina diskuterar byggplanerna med fyra kanadensiska energiföretag och med kanadensiska och amerikanska investerare.

EBRD (Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling) är berett att låna pengar till projekten, givet att det är finansiellt sunt och att personsäkerheten kan upprätthållas. EBRD har tidigare bidragit till saneringen efter Tjernobylolyckan. Det senaste saneringsprojektet kostar 20 miljarder kronor och ska avslutas nästa år.

Sammanlagt har kärnkraftsolyckan i Tjernobyl kostat två biljoner kronor, enligt den mest konservativa uppskattning som Wikipedia anger.

Vitryssland har tidigare byggt en solcellsanläggning på 22 megawatt, på mark som Tjernobylolyckan förstörde.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)