JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Med grafentransistorer på plast har forskare på Chalmers skapat en böjbar detektor som kan hantera terahertzfrekvenser. Det är den första detektorn i sitt slag och den öppnar för nya möjligheter inom trådlösa sensornät och kroppsnära teknik.

Chalmersforskarna Xinxin Yang, Andrei Vorobiev, Andrey Generalov, Michael A. Andersson och Jan Stake har utvecklat den första mekaniskt flexibla och grafenbaserade terahertzdetektorn i sitt slag.

Med terahertzstrålning menas elektromagnetiska vågor vars frekvenser sträcker sig från 100 GHz till 10 THz.

Kombinationen av grafen och plast ger ett spännande resultat. Detektorn är genomskinlig och böjbar och i rumstemperatur kan den detektera signaler i frekvensområdet från 330 till 500 GHz.

I framtiden tros tekniken öppna för en rad tillämpningsområden. Den kan bland annat användas för avbildning, en så kallad THz-kamera, eller som sensor för att identifiera olika ämnen. Den kan också komma till nytta inom sjukvården, där terahertzvågor kan användas för att upptäcka cancer. Likaså kan den realiseras som sensorer i fordon och inom trådlös kommunikation.

Genom att grafendetektorn också kan integreras i plast eller tyg ser forskarna att den kan komma till nytta inom mer vardagliga IoT-tillämpningar.

Forskningsresultaten är publicerade i den vetenskapliga tidskriften Applied Physics Letters. Här kan du nå artikeln ”A flexible graphene terahertz detector” (länk).

Forskningen har finansierats av EU:s forskningsflaggskepp om grafen, Graphene Flagship, Stiftelsen för strategisk forskning samt Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

 

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)