JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Japanska Asahi-Kasei Microdevices köper svenska Senseair, som utvecklar ir-sensorer för att bland annat mäta luftkvalitet. De två har under en tid samarbetat kring en ny sensorgeneration som just lanserats och som också ska bli fordonscertifierad.

Redan år 2016 startade samarbetet mellan Senseair i Delsbo och japanska Asahi-Kasei – en jättekoncern som bland annat tillverkar kompassensorn som sitter i de alla flesta av dagens mobiler och som även levererar många olika komponenter till bilindustrin.

Samarbetet har fokuserat på att utveckla fordonscertifierade CO2-mätare, eftersom denna typ av sensorer väntas komma stort i bilar inom kort. Utmaningarna har varit flera, men en viktig detalj har varit att fordonsindustrin inte gärna vill ha sensorer med glödlampor som skapar ir-ljuset.

Den detaljen har de två tacklat gemensamt, och i början av detta år lanserat en ny generation LED-baserade CO2-sensor som enligt Senseair är attraktiva både för IoT-tillämpningar och på sikt fordonsindustrin.

Uppenbarligen är den nya sensortekniken så attraktiv att det japanska företaget nu köper Delsbobolaget.

Asahi-Kasei Microdevices intention är att investera i utveckling och produktion av sensorer i Sverige.

– AKM arbetar långsiktigt, liksom många japanska företag, och det känns bra att de vill fortsätta investera i Sverige, där vi har unik kunskap om gas- och luftsensorer, säger Hans Martin, grundare av Senseair i ett pressmeddelande.

För tre månader sedan köpte Senseair Västeråsföretaget Hök Instrument. De två har under många år samarbetet kring alkoholsensorer, främst med att utveckla alkolås i sällskap med Autoliv.

– Tillsammans med de nya ägarna delar vi ambitionen att ta tydliga steg i värdekedjan och fortsätta att ta itu med viktiga samhällsutmaningar, som skadliga effekter från alkohol och andra droger, säger Bertil Hök, grundare av Hök Instrument.

Enligt avtalet som AKM ingick med de nuvarande stora aktieägarna i Senseair, ska köpet vara klart den 4 april i år förutsatt att aktieägarna godkänner erbjudandet och AKM kan köpa mer än 90 procent av aktierna i Senseair.

 

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus