Uppslutningen av företag, med en imponerande svensk anslutning i deltagarlistan, visade att det inte längre hyses något tvivel om att Bluetooth kommer att slå stort och bli en ledande kommunikationsstandard. I stället diskuterades hur Bluetooth ska genomföras i praktiken och vilken teknikutveckling som är nödvändig.
Frågor som interoperabilitet, produktionsmetoder, användningsområden och harmonisering med andra kommunikationsstandarder stod i fokus.
Många företag hade fungerande prototyper att visa upp, men så mycket längre än så har de flesta inte kommit. I slutet av året påstår de tillfrågade företagen att de kommer att kunna presentera färdiga produktlösningar.
Ericsson Mobile Communications hade den tacksamma uppgiften att, som enda företag, visa upp färdiga Bluetooth-produkter. De nya telefonerna T36 och R520 med headset orsakade stor publikanslutning vid montern.
Trots att produktlanseringarna dröjer har företagen stora förhoppningar. De produkter som först förväntas komma ut på marknaden är tilläggsmoduler för mobiltelefoner och kort för datorer och headset.
När det gäller inbyggnad av Bluetooth i nya produkter uppskattade Jeremy Hendy på Cadence Design Systems att det borde ta i genomsnitt 15 månader för företag att få ut produkter i massproduktion. Snorre Kjesbu på ABB vidgade perspektivet genom att tala om Bluetooths potential inom industrin. I tillägg förutspådde representanter från bil- och flygindustrin en enorm efterfrågan.
En förutsättning för färdiga produkter är att det finns tillgång på chips. Bristen har hittills avstannat utvecklingen, men nu påstås chipsproduktionen komma igång på allvar. Många stora chipstillverkare, såsom Lucent, National Semiconductor, Philips och Infineon, var representerade på konferensen, och företagen intygade överlag att de nästan är leveransberedda.
Uppstickare som Silicon Wave och Cambridge Silicon Radio, CSR, munhöggs under debatterna om vem som egentligen kommer först med Bluetooth-komponenter. Silicon Wave påstår sig vara först med volymproduktion av enkretsradiomodulen Odyssey SiW015. CSR ska ha volymer av sin enkretslösning Bluecore01 i september.
När det gäller priset för komponenterna har målet länge varit att nå fram till $5-nivån. Många företag undvek att ange priser då volymproduktionen inte är i full gång ännu.
Davis Hytha på Silicon Wave avslöjade dock att priset på Odyssey SiW015 idag ligger strax under 10 dollar för stora volymer, medan $5-nivån ska nås under senare delen av 2001. CSR, som gått ut offensivt med målet att producera chips för runt 5 dollar, kommer till en början att erbjuda sin Bluecore01 för 8 dollar. Den magiska $ 5-gränsen ska nås någon gång nästa år.
Komponenterna som används idag har en uteffekt på 1 mW, en räckvidd på ungefär 10 meter och sägs tillhöra klass 2. Bluecore01 från CSR blir den första komponenten i volymproduktion som tillhör klass 1, med en effekt på 100 mW och en utökad räckvidd på 100 meter. Enligt produktchef Stefan Löf på Ericsson Microelectronics jobbar även de med att ta fram en klass 1-modul. När den kan komma är dock inte känt.
Lisa Ringström