Om man går tillbaka ett antal år i tiden var National Instruments ett företag som syntes överallt och hade kontor i nästan alla länder. Dessa ersattes av globala konton, men pendeln kan ha svängt för långt. Nu, med stöd av sitt nya moderbolag Emerson, är företaget tillbaka på kartan, lovar René Voorhorst, som tillträdde som landschef för Norden och Benelux i början av oktober.
För ett år sedan köpte den amerikanska automationsjätten Emerson, med 70 000 anställda, NI och skapade en ny Test & Measurement-grupp.
– NI:s varumärke och engagemang för innovation kommer att fortsätta, säger René Voorhorst.
NI är en 45 år gammal pionjär inom branschen och har spelat en nyckelroll i uppfinningen av PC-baserade instrument och mätningar. NI har fortfarande 35 000 kunder och mer än 7 000 anställda.
Efter att ha bott i Stockholm i många år känner Voorhorst väl till de nordiska länderna. Han säger att det aldrig fanns någon strategi för att lämna Norden.
– För några år sedan flyttade vi vårt fokus mer till vår Testsystemverksamhet. Kunderna ville dock att vi skulle fokusera på de kärnprodukter och den programvara som gjorde NI till ett pålitligt val för dem. Även om vi fortfarande är engagerade i vår Testsystemsverksamhet, fokuserar vi nu på vår breda kundbas, säger Voorhorst och fortsätter:
– Genom vår distributör CNRood har NI varit väl representerat i hela norra Europa under de senaste åren och det kommer vi att fortsätta med. Vi vill också skapa fler möjligheter för våra kunder att komma i kontakt med NI lokalt, på event eller genom våra partners. Vårt fokus ligger på att stödja våra kunder, stärka relationerna och göra det så enkelt som möjligt för dem att få tillgång till NI:s produkter, system och tjänster för att lyckas.
Det sade Voorhorst vid TM Days som arrangerades av CN Rood i Espoo, Finland.
Hur ser Voorhorst på NI:s framtid?
– Vi står inför stora förändringar, drivna av artificiell intelligens, som kommer att medföra många förändringar inom olika sektorer. Men testning kommer bara att bli viktigare. AI kommer att göra de enheter som testas mycket mer komplexa, men företagen kommer också att behöva göra mer testning på kortare tid och med nya verktyg. Automatisering är avgörande, och mjukvaruverktyg är kärnan i denna utveckling. AI kan till exempel redan producera designdokumentation.
Enligt Voorhorst är NI:s mjukvarubaserade, modulära och öppna plattform en flexibel grund för framtidens snabbt föränderliga krav och utmaningar. Emersons Test & Measurement lanserade nyligen sin långsiktiga mjukvaruinvestering och färdplan för att säkerställa att FoU-beslut fattas i enlighet med kundernas behov och prioriteringar.
Ett steg på vägen var lanseringen av mjukvarupaketet Labview+, som innehåller Labview plus annan NI-mjukvara som Teststand eller Instrument Studio.
– Paketet samlar NI:s bästa testprogramvara och sparar tid åt ingenjörerna genom att optimera varje del av deras arbetsflöde, säger Voorhorst.
Men det har också hänt en hel del på hårdvarusidan. Datainsamling blir allt viktigare, och som ett konkret tecken på fortsatta investeringar i innovation har NI lanserat nya mioDAQ. Den nya produkten är robust med stöd för USB 3.0 som kan användas för att mäta ±10 volt och upp till 20 ampere, bygga elektromekaniska testsystem och validera komplexa elektronikkonstruktioner.
MioDAQ har stöd för NI:s gratisverktyg Flexlogger Light, men om programmering krävs kan det också göras med Labviewe och Python.
– DAQ, eller datainsamling, är tillbaka, men egentligen vill jag säga att NI är tillbaka, avslutar René Voorhorst.