JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Guldknoppar och fjädrar ger högpresterande lödfritt

Militära spinoffer erövrar det civila

Engelska Cinch och amerikanska Delphi har bägge lanserat sina lödfria kontaktsystem för sammanfogning av kretskort. Bägge företagen har tidigare använt tekniken inom det militära.
Delphis teknik kallas Gold Dot, och kan skryta med 10 Gbit/s överföringshastighet med hög tillförlitlighet, trots att kontaktpunkterna bara är 0,2 mm stora.

- Tekniken är ursprungligen utvecklad för rymdtillämpningar åt amerikanska försvaret. När man har en satellit i omloppsbana vill man inte ha glappkontakt, förklarar Alexander Sylwan på ESMA, som representerar Delphi.

Hårda guldknoppar
Gold Dot-systemet består av en serie knoppar, typiskt 0,1 mm höga och 0,2 mm i diameter, med en tunn guldbeläggning för korrosionsfri kontakt. Under guldskiktet finns ett lager nickelpalladium vilket gör kontakten mycket hård. Ytterligare metallager ger en koaxialeffekt, vilket ger mycket goda signalegenskaper.

- Punkten är en del av ledningsbanan, med en skarv hade det inte gått att få så här bra prestanda, säger Alexander Sylwan.

Kontakten centreras och pressas med ett tryck på 50 gram per punkt, vilket ger en väldig kraft just mot kontaktytan. Punkterna kan sitta mycket tätt, och tekniken kan enligt Alexander Sylwan ersätta flip-chip för tillämpningar där komponenterna inte får utsättas för hög värme vid tillverkningen. Gold Dot är testat och godkänt för Bellcore 1217.

- Det här kan vara overkill för många, men jag har inte sett någon annan teknik som kan kontaktera så tätt med dessa prestanda utan uppvärmning, hävdar Alexander Sylwan.

Skruvade cylindrar
Det har däremot Cinch, vars kontaktsystem Cin::Apse dock bygger på en helt annan teknik: Små skruvade metallcylindrar som infogas i ett isolerande substrat. Resultatet är en kompakt, lödfri kontakteringsteknik för hög strömstyrka och goda signalegenskaper.

De små metallcylindrarna består av intrikat virad metalltråd, som tål tusentals anslutningar och urkopplingar och kan monteras i kontakter som är tunnare än en millimeter. Deras kontaktsystem används bland annat i moderna radarsystem och Marssonden Beagle 2.

Cin::Apse finns i kraftvarianter för upp till 5 A och signalvarianter för 5 A, som kan klara upp till 15-18 GHz. Cinch representeras i Sverige av av RSG Connexion.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)