JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Stromforsorjning ALLA TAGGAR

Digital kraft i litet format

Flex Power Modules – som utvecklar skalbar strömförsörjning i Sverige – lanserar en digital POL-omvandlare konstruerad för tele- och datakom. Den kommer i en vertikalmonterad SPI-modul och kan leverera upp till 80 A samt en effekt på hela 198 W.

Exeger: Tar in över 300 miljoner kronor

Det svenska solcellsbolaget Exeger har säkrat 38 miljoner dollar i en finansieringsrunda. Pengarna ska användas för att bygga en andra solcellfabrik i Stockholm för storskalig produktion.

E-bok: Kraft för framtida fordon

Mouser Electronics och Rohm Semiconductor har just släppt en gemensam e-bok med fokus på tekniker för kommande bilgenerationer. Här tas särskilt tillämpningar kring elektrifiering upp, exempelvis effekthantering, belysning och motorstyrning.

Effektiv GaN-familj på 650V

Nederländska Nexperia hr släppt sin andra generation 650V-effekttransistorer i GaN. Enligt företaget är den mindre, kräver färre kringkomponenter än motsvarande alternativ, vilket ger tydligt avtryck på systempriset.

EK Power lyfter fram egen kompetens inom motorstyrning

Under det nya varumärket ”EK Power Drives” kommer kraftspecialisten EK Power Group att marknadsföra sitt kunnande inom kundanpassad motorstyrning. Det är företagets starka kompetens i kombination med industrins allt större behov av effektiv motorstyrning som ligger bakom strategiändringen.

XP Power: Kraft programmerad för fast ström eller spänning

Kraftspecialisten XP Power har lanserat en serie AC/DC-aggregat som beroende av inspänning kan ge upp till 3 kW. Utgången kan programmeras till konstant spänning eller ström. I tillämpningar som kräver hög ström kan upp till åtta enheter parallellkopplas.

Krymper med inbyggt filter

Texas Instruments har släppt en familj synkrona DC/DC-omvandlare med inbyggt aktivt EMI-filter. Först ut är två kretsar, en för fordon och en för industrin. Det är industrins första i sitt slag, hävdar TI.

Optimerar stökiga mikroelnät

KTH-professorn Qianwen Xu utvecklar nya sätt att reglera mikroelnät. De är ett kaos av strömkällor, förbrukare och reglerprinciper.

Matar med minskat fotavtryck

Maxim Integrated har lanserat två nedkonverterande inverterande DC-DC-omvandlare. Genom att integrera nivåskiftare kan de spara upp till 72 procent av kortytan jämfört med alternativa lösningar hävdar företaget.

Dags att planera digitalt PCIM

För precis en månad sedan blev det klart att kraftmässan PCIM blir ett rent digitalt event mellan den 3:e och 7:e maj. Nu finns ett färdigt program att beskåda, och inom kort kan du även registrera dig.

Halvtid: Smartare elektroniksystem

Strax före jul fick innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem klartecken från Vinnova att ansöka om ytterligare tre år. Lejonparten av de drygt 40 miljoner kronor som fördelas varje år går till olika samarbetsprojekt mellan företag, institut och akademi, medan en mindre del går till riktade satsningar, och så kostar information och administration en slant.

Flexibel kraft för medtek

Japanska Cosel – ägare av den svenska kraftspecialisten Powerbox – har adderat PJMA-serien för strömförsörjning av medicinska tillämpningar. Två AC/DC-versioner är släppta.

Powerbox flyttar till Stockholm

I september 2018 brann den lokal i Gnesta som kraftspecialisten Powerbox nyttjade för utveckling, tillverkning och lagerhållning. Sedan dess har företaget letat ny lokal. Nu är beslutet taget – Västberga, sydväst om Stockholm, blir kraftspecialistens framtida hemort.

Epishines solcell i fyra produkter

Ett elektroniskt lås,  två trådlösa sensorer och en trådlös brandvarnare är bland de första produkter som använder Linköpingsföretaget Epishines inomhussolcell. Efter 25 års utveckling startade idag försäljningen.

Kraftfull Kalmarkonstruktion för ett mindre fotavtryck

I Kalmar har kraftspecialisten Flex Power Modules utvecklat en serie digitala DC/DC-moduler i åttabrickformat som levererar effektnivåer som tidigare krävt kvartsbricksformat. Modulerna frigör utrymme på kretskortet till annat, menar företaget.

Norskt batteri får dansk katod

Norska blivande batteritillverkaren Morrow ska tillverka en koboltfri katod på ett recept från danska kemiföretaget Haldor Topsøe. 

XP Power höjer effekten

Kraftspecialisten XP Power introducerar en serie programmerbara DC-aggregat som levererar hela 1500 W. Därmed kompletterar företaget sin PLS-familj med fem enheter som klarar högre effekt än tidigare.

Driver sensorn med vibration

Göteborgsföretaget Revibe Energy – som strömförsörjer trådlösa sensorsystem med energi från vibrationer – släpper inom kort en ny serie utvecklingspaket. De kommer i tre storlekar och täcker lite olika frekvensområden från 10 Hz upp till 100 Hz.

Krafttag från TDK-Lambda

Den japanska kraftspecialisten TDK-Lambda adderar ett flertal kraftmoduler till sin CUS400M-familj. Därmed täcker familjen utspänningar från 12 V till 48 V, och levererar 400 W vid forcerad luftkylning och 250 W vid konvektionskylning.

Ett litet kraftpaket från ST

ST Microelectronics har släppt en krets som integrera två asymmetriska GaN-transistorer med var sin optimerad drivare. Lösningen är klart mindre, lättare och effektivare än dagens kiselalternativ, hävdar företaget.

 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)