JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Realtidsklockans roll i systemet
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Realtidsklockor finns i en uppsjö system och produkter idag.

År 2000-problemet härrör dock enbart till de som arbetar med kalendariska uppgifter (år, månad, dag), alltså inte presenterar årtal med fyra siffror.



Realtidsklockorna kan delas upp i tre typer: fasta standardklockor, programmerbara klockor och kundspecifika kretsar med klocka. Alla tre varianter har någon typ av tidsreferens. Hos de fasta klockorna har komponenttillverkaren förutbestämt hur många tidsregister som finns att tillgå. I de programmerade klockorna väljer programmeraren hur många tidsregister som skall finnas. Hur asic-klockan fungerar vet bara beställare.

- Har man en standardklocka i sitt system är det lätt att ta reda på hur den fungerar. Tillverkaren har full kontroll över dem eftersom de inte går att ändra, säger Bengt Andersson på National Semiconductor i Stockholm.



Sekelsiffran kan ge problem


- Värre är det med klockor som programmerare utvecklat. Här är det svårt att veta hur programmen utnyttjar processorns olika register. Det gäller även standardklockor som fått tilläggssnuttar.

Bengt Andersson uppskattar att det idag är ungefär lika vanligt med fasta standardklockor som med programvaruimplementerade klockor. Asic-klockorna tillhör däremot en klar minoritet.

Vad händer då med klockorna vid sekelskiftet? Jo har man en fast klocka i systemet som presenterar årtalet med två siffror kommer den att rulla över från "99" till "00". Inga problem uppstår alltså så länge man inte är beroende av hundraårs- eller tusenårsinformation i något hänseende.

Om däremot sekelsiffran "19" finns lagrad någon annanstans i systemet kommer det att visa 1900 istället för 2000. Är informationen viktig för funktionen av utrustningen måste det överordnade systemets hundra- och tusenårsregister uppdateras.



Två eller fyra siffror


Klockor som presenterar årtalet med två siffror kom i slutet på 70-talet och är mycket vanliga idag. Det är först under senare år som tillverkarna tagit hänsyn till det förestående 2000-skiftet och lagt till sekelsiffran "19" i klockorna. Dessa klockor slår om till "20" vid sekelskiftet och behöver normalt inte åtgärdas.

- En fast klocka går att testa genom att man ställer den på en önskad tid så nära 2000-skiftet som möjligt. Ett annat sätt är att ställa om tidsreferensen så att klockan går fortare.

- De programmerbara klockorna kan man undersöka genom att se över programkoden. I vissa fall går det även att ställa dessa klockor på önskad tid före år 2000, säger Bengt Andersson.

Tänk bara på att testa realtidsklockorna när aktiviteten i verksamheten är låg. Det kan ta tid att få allt att rulla igen.

AW

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)