JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson förnyar avtalet med Texas
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Det tioåriga samarbetsavtalet mellan Ericsson och Texas Instruments, som löpte ut vid årsskiftet, är under omförhandling.


Det var den 23 maj 1987 som Ericsson och Texas Instruments skrev under sitt samarbetsavtal.

- Det är en överlevnadsfråga för Ericsson att hitta allianser runt om i världen som kan förse företaget med basteknologi, sa Lars Ramqvist till Elektroniktidningens föregångare Elteknik våren 1987.

På den tiden var Lars Ramqvist ansvarig för strategifrågor och han var en av initiativtagarna till samarbetet.

Avtalet gav bland annat Ericsson del av Texas kunnande på process- och asicområdet. Som motprestation delade Ericsson med sig av sitt telekomkunnande. Texas kunde därmed minska beroendet av datorindustrin.

- Idag är det inte lika uppenbart att vi ska köpa processkunnande i utbyte mot volymköp från Texas, säger Claes Flodmark, ansvarig för strategiska inköp på Ericsson Radio Systems.

- Huvudfokus på samarbetet ligger numera på att få fram kretsar vi behöver och att få det till låg kostnad. Digitala signalprocessorer är en strategisk komponent både för system och terminaler.

Det tioåriga avtalet löpte ut vid årsskiftet, men Claes Flodmark har inte någon prognos på när ett nytt avtal blir klart:

- Vi diskuterar en fortsättning men har inte så bråttom som leverantören, säger han.



Gav CMOS-kunnande


Texas Instruments svenske vd, Björn Clevestig, är mer optimistisk.

- Avtalet är väldigt nära att bli klart.

Mer än så vill han dock inte säga i dagsläget.

Det utåt sett påtagligaste resultatet av avtalet från 1987 är att Ericsson använder en av Texas CMOS-processer i den så kallade "submy"-fabriken i Kista. Det var ursprungligen en 0,5 μm CMOS-process för digitala kretsar som sedermera konverterats till 0,35 μm.

Tanken var att Ericsson själva skulle kunna tillverka prototypkretsar och mindre serier. När det blev dags för volymproduktion så skulle det enkelt gå att flytta över produktionen till någon av Texas fabriker.

Under de tio år som gått har halvledarbranschen radikalt förändrats. Idag går det att lägga ut tillverkningen av exempelvis asicar på oberoende tillverkare, foundries, som tillhandahåller processer som ligger i frontlinjen. Och i Ericssons submyfabrik tillverkas i första hand radiokretsar med Ericssons egen bipolära process.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)