JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kilometrar kabel gav idé
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Samla Ethernet och datasignaler i samma kabel. Den idén driver Dan Sahlin i en av Ericsson nya Business Cells.


Dan Sahlin är konstruktören och innovatören som fick se sin privata uppfinning tas om hand av Ericsson. Han arbetar själv som forskare inom Ericsson Computer Science Laboratory och kunde därför snabbt nå rätt beslutsfattare för att sjösätta sin idé.

- Jag behövde inte mer än ett par samtal till olika personer inom koncernen så var processen igång, säger Dan Sahlin.

För mig betydde det att jag slapp hantera många frågor som jag skulle ha brottats med som entreprenör. Kontakter togs och saker hände utan att jag behövde medverka.

Nu har den Innovation Cell som bildades för hans innovation blivit en Business Cell som ska pröva om det finns en marknad.

Det var när bostadsrättsföreningen där Dan Sahlin bor skulle införa Internetuppkoppling på kabel-tv-nätet som han fick sin idé. Eller rättare sagt när han hade sett att man behövde dra nytt kablage med Ethernet. Det gick åt ett par kilometer extra kabel längs väggar, kabelstammar och hisschakt. Då fick han uppslaget att låta datasignalen gå i den fysiska befintliga tv-kabeln. Datasignalerna på Ethernet använder frekvensområdet 0 - 25 MHz medan tv- signalerna utnyttjar 47 - 862 MHz.

Men det krävs mer än att transportera signaler. Signalerna ska kombineras och separeras med hjälp av filter samt en balun, balancing unit. När de är på plats kan samma sockel användas för både tv och data, var och en med sin utgång. Och det var framför allt för tillverkning av filter som kompetensen inom Ericsson behövdes.

- De är experterna och vet allt om hur filter ska konstrueras, det gör inte jag.



Idéer uppmuntras


Han arbetar som forskare i en kreativ miljö där innovationer uppmuntras även de som inte ligger i linje med vad labbet ska göra. Miljön har spelat roll för att få igång projektet, tror han. Inriktningen fanns från början, vilka som skulle kontaktas är klart.

Ericsson sökte omedelbart patent på uppfinningen; eftersom han hade kommit på idén på sin fritid blev det ett B-patent som det heter internt på Ericsson. Innovationer inom företaget får vanlig patentansökan. För Dan Sahlins del innebär det en viss ekonomisk ersättning för patentet och eventuella royalties i framtiden. Hade han utvecklat produkten i eget bolag och lyckats få en marknad kunde möjligtvis förtjänsten bli större. Han blev uppvaktad av andra företag men de förlorade snabbt intresset när de fick veta att Ericsson hade sökt patent.

- Min idé hade inte realiserats om det inte hade funnits möjligheter att utveckla den inom koncernen, säger Dan Sahlin. Det är för mycket arbete att göra något sådant vid sidan om. Dessutom skulle jag knappast ha hittat pengarna för utveckling och marknadsföring någon annan stans.

Under den första tiden med Innovation Cell har han arbetat ett par dagar i veckan med sin innovation. Nu funderar han på att kliva av projektet, gå tillbaka till sitt normala arbete. Och arbeta vidare med utvecklingen av Multilet. Han är ju konstruktör, innovatör.

- Den stora kicken har varit att få se idén förverkligad, inte i den ekonomiska ersättningen.

RH

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)