JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Industrin gör tummen upp
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Satsningen på systemkretsar får över lag positiv kritik från industrin.


De personer inom industrin som Elektroniktidningen kontaktat är mycket positiva till den ökade satsningen på utbildning och forskning, inte minst Bernt Ericson, forskningsdirektör i Ericssonkoncernen.

Fast han menar att just Ericsson inte har så stor nytta av det nya forskningsinstitutet.

- Ericsson är den största utvecklaren av system på kisel i Sverige, och det är strategiskt viktigt för oss att ha kompetensen in-house. Därför är vi inte ett dugg intresserade av att låta institutet eller någon annan göra jobbet åt oss, säger han.

När förslaget om en nationell satsning på systemkretsar togs fram hade Bernt Ericson ansvaret för att undersöka intresset från industrin, ett intresse som visade sig finnas hos runt 30 företag.

- Alla ser ett ökande elektronikinnehåll i sina produkter och håller med om betydelsen av en satsning.

Han talar om en tydlig bild: många vill liksom Ericsson helst äga kompetensen själva på lång sikt, men institutet kan vara ett bra sätt att ta till sig ny teknik.

Håkan Dahlbom, vd för Frontec Microelectronics, har fört konsultbranschens och de mindre företagens talan i framtagandet av förslaget. Han menar att det inte får bli för dyrt att anlita institutet.

- För att institutet ska bli framgångsrikt är det viktigt att entrébiljetten inte blir för hög, säger han.

Inget av de företag som Elektroniktidningen kontaktat vill redan idag säga att man kommer att lägga ut uppdrag på institutet. Men Autoliv i Motala och Axis i Lund är två exempel på företag som redan har erfarenhet av avancerad kiselkonstruktion, och som inte avvisar möjligheten att anlita institutet.

- Det är inte alldeles främmande om de uppfyller våra behov och förväntningar, säger Leif Lundberg, vd för Autoliv Electronics.

Liknande tongångar kommer från Per Zander, ansvarig för asicutvecklingen på Axis.

- Vi är intresserade om institutet blir konkurrenskraftigt och har rätt kompetens. En nyckelfaktor är vilka halvledartillverkare de kommer att knyta till sig, i slutänden är det ju dem man köper kretsarna av.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)