JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. De simulerar röstigenkänning i Ericssontelefon med DSP
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Två projektgrupper från KTH hoppas kunna visa upp sina alster vid en DSP-konferens som Texas Instruments håller till hösten. En av dem handlar om att simulera röstigenkänning med en digital signalprocessor.
- Med vår lösning kommer man att kunna säga till datorn att ringa upp någon i ett nätverk, säger Eric Lästh, projektledare för Projekt Gul.
 
Projekt Gul kallar sig en av grupperna som kämpar om "Ericsson WCDMA Radio Based Station Hardware Design Prize".
 
Gruppen ska med hjälp av en digital signalprocessor simulera en funktion för röstigenkänning hos Ericssons T18s telefon. Telefonen skiljer på tio olika namn med tillhörande telefonnummer, vilka på order av ägaren rings upp.
 
Projekt Guls system med persondator, mikrofon och högtalare ter sig kanske inte lika smäckert som sin tvärhand höga föregångare T18, men funktionen är densamma. Hur Ericsson gått till väga vid konstruktionen av telefonen är naturligtvis hemligt. Det är inte heller meningen att studenterna ska ägna sig åt omvänd ingenjörskonst.
 
Röstigenkänningen är det svåra momentet. Signalprocessorn har förinspelade ord (namn) i minnet och fingeravtryck tas av det ord som talas in av en användare. Algoritmerna exekveras i DSP-kortet där orden statistiskt jämförs i Markovkedjor. Simulatorn tränas med naturliga variationer på samma ord, vilket ger ett bredare spann för feltoleranser.
 
- I förlängningen kan man kanske tänka sig att den bara ska reagera på rätt persons röst, säger Jakob Ekeberg, assisterande projektledare.
 
När Elektroniktidningen är på besök är det bråda dagar för projekt Gul. Projektet har en deadline om en vecka och mycket arbete återstår.
 
Ett viktigt moment i kursen är presentationen. Bland annat ska en affisch tas fram.
 
Projektet innebär inte bara programmering i Matlab. Gänssnittet mot användaren i den slutliga produkten utformas i Windows-miljö med menyval.
 
- Man kan se det som en uppvärmning inför exjobbet, säger Anna Dehlbom, som programmerar i C++.
 
Och det är nog inte en alltför vågad gissning att den här typen av studenter är högvilt för Ericsson efter avslutat examensarbete.
 
Det är dock en ren slump att telefonen råkar vara av det märke den är. Trots att Ericsson sponsrar kursen är man från skolans håll noga med att understryka att man fritt fogar över kursens utformning.


Stefan Hultquist

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)