JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk entusiast utvecklar modelleringsspråket UML
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Fler och fler ser fördelarna med att använda ett gemensamt modelleringsspråk för systemutveckling. UML gör det lättare för utvecklarna att förstå varandra.
- Välstrukturerade modeller är vackra, utbrister Karin Palmkvist.
 
Hennes ögon lyser när hon beskriver skönheten i en balanserad och välstrukturerad modell och likheten med matematikens elegans och uttrycksfullhet. Sådana modeller är också i allmänhet effektivare som beskrivning av ett system än oorganiserade, "stökiga" modeller.
 
Strävan att underlätta effektiv, organiserad modellering är drivkraften i hennes arbete med att utveckla modelleringsspråket UML, Unified Modeling Language. Hon har haft stor nytta av både matematiken och viljan att föra ut kunskap och nya sätt att tänka.
 
Men från början var det inte tänkt att modeller skulle få en så central roll i Karins liv. Intresset för matematik fick henne först att börja doktorera efter en examen i teknisk fysik på KTH. Men efter ett par år lyckades modelleringsgurun Ivar Jacobson locka över henne till Objectory, numera Rational.
 
Arbetet där med att utveckla och strukturera processer ledde till att hon 1997 blev erbjuden att sitta i en arbetsgrupp inom OMG, Object Management Group, med syftet att utveckla UML.
 
- När jag började i OMG var jag mammaledig och gjorde arbetet på nätterna. Men tanken på att vara med och skapa ett allmängiltigt modelleringsspråk var så lockande att jag inte kunde säga nej.
 
STORT SVENSKT ENGAGEMANG
 
Arbetsgruppen i OMG består av representanter från olika företag i branschen. Gemensamt har de stött och blött olika modelleringsstrategier och kompromissat sig fram till UML. Tanken är att UML ska kunna användas av alla systemutvecklare, vilket är orsaken till att det blir allt populärare att använda.
 
- Det är fantastiskt att det har gått så bra att skapa ett gemensamt språk, trots starka åsikter och olika synsätt kring systemmodellering.
 
Idag sitter Karin i OMG som representant för Enea Data och har ansvar för modellhantering, hur man skapar och strukturerar modeller. Två andra svenskar finns med: Gunnar övergaard från Rational och KTH och Morgan Björkander från Telelogic.
 
- Det är ganska anmärkningsvärt att tre av ett tiotal aktiva medlemmar i arbetsgruppen är svenskar. Kanske beror det på att företag här har lång erfarenhet av komplicerade projekt och visar stor mognad när det gäller systemutveckling.
 
Till vardags jobbar Karin som mentor på Enea Data.
 
- Jag hjälper våra kunder med att utveckla ett objektorienterat arbetssätt och ger dem stöd när de inför nya iterativa metoder som RUP, Rational Unified Process, i sin systemutveckling.
 
Styrkan i att vara ett standardiserat språk utgör också en del av dess svaghet. Kompromissandet för att nå en gemensam lösning leder till att vissa detaljer fungerar tillfredsställande, men inte optimalt.
 
- Ett annat problem är att det är ett stort språk, vilket gör att det kan vara svårt att lära sig hela språket.
 
- Men fördelarna med att arbeta med ett gemensamt språk som alla kan använda överväger.
 
Idag gör OMG revideringar i standarden och lägger just nu sista handen vid den senaste varianten, UML 1.4. Bland annat blir det lättare att skapa profiler, alltså egna dialekter som bättre uppfyller specifika krav vid systemutveckling.
 
SPäNNANDE FRAMTID
 
- Just nu är vi inne i ett intressant skede. Nästa steg kommer att bli en större omarbetning av standarden, vilket ska resultera i UML 2.0.
 
OMG gick därför nyligen ut med allmänna förfrågningar om hur nästa version bör se ut.
 
- Vi tror att det behövs mer grundläggande förändringar när det gäller möjligheterna att anpassa UML efter egna behov. Det finns visserligen standardprofiler för exempelvis realtidsmodellering, men det måste bli ännu enklare att göra profiler.
 
Från universiteten och högskolorna höjs även många röster som vill beskriva UML formellt, precis som ett programmeringsspråk.
 
- Hur UML verkligen kommer att utvecklas vet ingen idag, det beror på användarnas önskemål.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)