JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Effekten i Arm7 kartläggs noga
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Vid universitet i Söul i Sydkorea sker omfattande forskning kring energioptimering för inbyggda system, både vad gäller elektronikkomponenter och programvara.
Det enklaste sättet att snabbt spara energi är att minska processorns bearbetningshastighet - speciellt om man samtidigt kan minska hur många volt (matningsspänningen) systemet arbetar med. Kompilatorn ska sträva efter att få programmet att köra på färre klockcykler, vilket innebär att det drar mindre energi.

Professor Sang Lyul Min på Seoul National University leder ett forskningsprojekt som bygger en energibesparingsmodell på instruktionsnivå av en Arm7 TDMI-processor. Modellen är framtagen i samarbete med Andreas Ermedahl vid Uppsala Universitet.

Målet för projektet är att bygga en modell där man kan analysera kod för att optimera den för lägre energiåtgång.

Klockcykel för klockcykel

- Vi använde ett instrument för att mäta hur mycket energi som förbrukas i varje klockcykel av processorn. Genom att mata processorn med olika sekvenser av instruktioner tog vi fram vilka faktorer som påverkade energiförbrukningen. De faktorer vi mätte var bland andra exekverad instruktion vid viss klockcykel, men också antalet bitflippar och antalet ettor och nollar, registernummer och datavärden vid varje klockcykel, berättar Andreas Ermedahl.

- Med hjälp av statistisk regressionsanalys tog vi fram hur mycket varje faktor påverkar den slutliga energiförbrukningen. Modellen förklarar energiförbrukningen med ett genomsnittligt fel på 2,5 procent.

Projektet har hitintills modellerat en del av instruktionerna på Arm7, men långt ifrån alla.


Torun Bager

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)