JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första Bluetoothsystemet skräddarsytt för industrin
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Med sin mikroserver för trådlös datakommunikation vill Finsk-Svenska Bluegiga ta sig in på den inte allt för befolkade marknaden för industriella Bluetoothtillämpningar.
Företaget har tagit fram en modul som innehåller en komplett certifierad Bluetoothlösning med eller utan antenn. Modulen, kallad Microserver 2100, är tänkt för inbyggnad och ingår i ett system döpt till Wireless Remote Access Platform (WRAP).

I systemet finns också en åtkomstserver som via en Bluetoothlänk och en internetuppkoppling gör det möjligt att övervaka och styra en hel grupp Bluetoothutrustade maskiner på distans trådlöst eller via Internet.

Företaget riktar speciellt in sig på industriella applikationer som insamling av mätdata. Dock handlar det i dagsläget inte om realtidsstyrning, då Bluetooth inte erbjuder en tillräckligt säker överföring.

Den utrustning Bluegiga erbjuder klarar idag att hämta eller skicka cirka 50 instruktioner per sekund, men företaget hoppas kunna trimma det till 200 inom en snar framtid. Slutmålet ligger på 2000 uppdateringar per sekund.

Produkterna innehåller en 66 MHz ARM7-processor, en radio från Silicon Wave och basbandskretsar från Atmel. även Bluetoothstacken kommer från en extern tillverkare. Som operativsystem används µC Linux.

Bluegiga har lagt till ett eget gränssnitt för den som vill programmera egna applikationer. I paketet finns också en uppsättning Java-program för att servern ska kunna kommunicera med en handdator eller pc. Javaprogrammen, som kan anpassas efter var modulen används, utgör gränssnittet mellan operatören och maskinen. För att kunna använda enklare handdatorer eller mobiltelefoner med systemet går det även att använda Wap över Bluetooth som gränssnitt.

Med den relativt kraftiga processorn, ett RAM på 8 Mbyte och ett 4 Mbyte flashminne hoppas företaget också att modulen ska kunna användas för andra applikationer. Modulen ska finnas tillgänglig i början av nästa år och väntas kosta mellan 1 500 och 2 500 kronor.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)