JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Basstationen som ska täcka hålen i lapptäcket
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

- Att bygga basstationer är lätt, hävdar Kjell Vernet på Kevab

Cellplaneringen i 3G-näten blir hopplöst svår. Därför kommer det att behövas enkla, billiga basstationer med kort räckvidd för att plugga hålen i täckning. Det tror Kjell Vernet på Kevab, som tänker utveckla basstationer stora som pizzakartonger.
- Att bygga basstationer är lätt, vi bara kavlar upp ärmarna och sätter igång, säger Kjell Vernet, vd för Kevab.

Det är enkelt för honom att säga. Företaget har lyckats samla på sig en skara före detta Ericsson- och Nokiatekniker med ett genomsnitt på 14 år i mobilbranschen. Tillsammans ska de bygga så kallade picobasstationer. Små enheter avsedda främst för inomhusbruk, med en räckvidd på kanske ett par hundra meter.

Med det har man vunnit mycket. Uteffekten blir på 0,25 watt, jämfört med 20-30 W för vanliga basstationer. Det gör att komponenterna för radiodelen hamnar i en helt annan prisklass och det behövs ingen kylfläkt. Varje enhet ska bara hantera en cell och en bärvåg, vilket tar bort en hel del av komplexiteten i 3G-systemet. Där en normal basstation kostar runt miljonen att sätta upp räknar Kjell Vernet med att Kevabs ska kosta en tjugondel så mycket.

- Men det finns andra kostnader också. Strömförbrukningen, till exempel. Och intrimning och underhåll. Tanken är att våra basstationer ska vara trimmade och redo att tas i drift direkt från fabriken.

Det betyder dock inte att man på Kevab inte kommer att gneta med konstruktionen för att få den billigare. Att välja rätt kisel är en utmaning, enligt Kjell Vernet. Som han ser det har man valet att satsa allt på att göra en bra asic, eller att använda dyrare signalprocessorer. Kevab har valt det senare, och håller på att teckna kontrakt med ett leverantör som har gjort en signalprocessor specialanpassad för WCDMA.

Ratade småföretagen

Från början var en av idéerna att använda sig av innovativ elektronik från nystartade företag, men när det väl kom till kritan blev det mer etablerade kretstillverkare i alla fall.

- De stora tillverkarna hade lika intressanta produkter. Och det blir mindre risk för oss om man väljer en leverantör som man vet finns kvar om ett par år.

än så länge finns företagets picobasstation bara som en modell i trä. Färdiga produkter beräknas komma andra halvåret 2003, då även marknaden ska vara igång på allvar. Kevab räknar med att sälja dels direkt till operatörer, dels till systemleverantörer som Ericsson, Nokia, Siemens, NEC med flera.

Tanken på picobasstationer är inte ny. Det finns leverantörer av minibasstationer för GSM, men dessa har inte blivit någon större succé. Det beror enligt Kjell Vernet på att tillverkarna missförstått marknaden, men han hävdar också att behovet blir mycket större med UMTS.

- Det är framför allt inomhus man är intresserad av höga datahastigheter, för det är där man är stilla längre stunder.

Dessutom har UMTS dynamisk cellstorlek. Vid ökad belastning minskar räckvidden för en basstation. Det gör det nästan omöjligt att göra en ordentlig cellplanering i förväg, och det kommer alltid att uppstå hål i täckningen.

Det är dessa små hål som Kevab är ute efter att plugga igen.

Minibasstationerna är inte företagets första affärsidé. Den var att bygga utrustning för det alternativa kanalfördelningssättet TDD (time division duplex) som ger bättre kontroll över kapaciteten i 3G-nätet. Men efter att ha frågat runt bland potentiella kunder kom man fram till att det inte fanns någon marknad, åtminstone inte nu.

Kjell Vernet är dock noggrann med att påpeka att Kevab nu har bestämt sig för vad de vill göra, en gång för alla.

- Nu kör vi på det här spåret, nu är det skygglapparna på.


Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)