JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. För många bud om statsbidrag
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Enligt en klassisk politisk tes ska staten öka sina insatser i lågkonjunktur, för att skörda frukterna av dessa insatser under goda tider. Det kunde alltså vara läge för ett rejält nationellt forskningsprogram på området. Så tycker exempelvis Sveriges Verkstadsindustrier, VI, som i våras la fram förslaget Puls. För en halv miljard om året skulle Puls kunna dubbla landets elektronikproduktion, hävdar VI.

Puls är inte det enda programmet på tapeten. Invest in Sweden Agency, ISA, har till exempel föreslagit 600 miljoner kronor till fordonssäkerhet i programmet IVSS, Intelligent Vehicle Safety Systems. Vinnova har en rad egna förslag på program inom allt från nanoteknik till halvledarlabb. Och Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF, har en egen agenda.

Delvis konkurrerar dessa satsningar om samma pengar. Och samordningen mellan dem är inte alltid den bästa. Kvartetten VI, ISA, SSF och Vinnova visar knappast någon enad front i dessa frågor, och detsamma kan dessvärre sägas om regeringens företrädare.

Tidigare nationella program inom mikroelektronik och IT föregicks av en rad statliga utredningar där inblandade parter träffades ofta och då fick en gemensam syn på stort och smått. Det verkar inte alls förekomma i samma utsträckning nu.

Någon ny statlig storsatsning på elektronik kommer det därför troligen inte att bli inom överskådlig tid. Därtill är budskapen från industrin, myndigheter och departement alltför splittrade.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)