JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Optillion lanserar första produkten
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Nästa vecka presenterar Optillion sin optiska sändtagare för 10 Gigabit Ethernet. Volymproduktionen i företagets nya fabrik utanför Stockholm väntas komma igång under andra kvartalet nästa år.
- Det känns väldigt skönt och vi har jobbat hårt den senaste tiden för att få klart modulen, säger Optillions vd Patrik Evaldsson.

Optillion lanserar sin första sändtagare på mässan Lightspeed i London nästa vecka.

Sändtagaren som döpts till TOP3010 är tänkt att användas för Ethernetkommunikation på kortare avstånd i stadsnät eller i företagsinterna nät. Lasern i sändtagaren arbetar vid en våglängd på 1310 nm. Produktionen av modulerna sker delvis i den nya fabriken i Kungens kurva och delvis i lokaler i Kista.

- Men sedan när det blir större volymer kommer vi även att lägga ut produktion på underleverantörer, säger Patrik Evaldsson.

TOP3010 är framtagen enligt specifikationerna i Xenpak som är ett avtal mellan flera tillverkare om att göra produkter som är utbytbara med varandra, ett så kallar multi-source agreement. Tidigare har Agilent presenterat en motsvarande produkt för 1310 nm och fler tillverkare har produkter på gång, så konkurrensen kan bli hård för Optillion.

- Vi kommer ut med bra timing nu som en av de första som lanserar en modul, säger Patrik Evaldsson.

Men även om han tror att TOP3010 ska bli en volymprodukt så är det nästa generation sändtagare för längre avstånd där Optillion verkligen vill visa framfötterna. Det är sändtagare med en laser som arbetar med en våglängd på 1550 nm och som klarar 10 Gigabit Ethernettrafik på upp till 40 km avstånd.

- Eftersom marknaden kommer att bli hård på 1310 nanometers sändtagare är det viktigt att vi differentierar oss, säger Evaldsson.

Optillion har valt att konstruera sin sändtagare för 1310 nm så att samma konstruktion kan användas även för moduler med 1550 nm-lasrar.

- Det ställs högre krav vid 1550 nm och det innebär att konstruktionen måste förfinas när det gäller elektroniken och optiken. Men mycket av mjukvaran och gränssnitten är de samma vilket innebär att våra kunder kan börja testa sin utrustning med 1310 nm-modulen och sedan byta till 1550 nm-modulen, säger Evaldsson.

Från början skulle även modulen för långa avstånd ha presenterats innan årsskiftet men nu dröjer den troligen till nästa år. Stora volymer av produkterna tror Evaldsson kommer att dröja till 2003.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)