Företag blir mer konkurrenskraftiga om ledningen förstår kvinnors och ungdomars sätt att tänka, tror Ursula Elmehagen, projektledare för verkstadsindustrins kvinnonätverk Spidernet.
Hon rekommenderar manliga chefer att bli mentorer för kvinnliga ingenjörsstudenter.
Mentorskap och företagsbesök hör till huvudverksamheterna för Spidernet, ett nätverk av runt 110 kvinnor, de flesta med något slags chefsjobb inom verkstadsindustrin.
1995 tog nätverket form efter att en grupp kvinnor gjort ett gemensamt företagsbesök på ett mässingsbruk. Verksamheten organiseras av en särskild arbetsgrupp inom Sveriges verkstadsindustrier, VI. Ledstjärnorna för arbetet heter lönsamhet, kvalitet och konkurrenskraft snarare än jämställdhet.
- Det är ett sätt att lyfta fram kvinnorna och deras kunskaper och erfarenheter säger projektledaren Ursula Elmehagen på VI.
- Ofta blir resultaten högre om båda könen jobbar tillsammans. Det handlar om att jobba bättre i team och nå bättre kvalitet genom att utnyttja olikheterna, säger hon.
Nätverket består enbart av kvinnor. De flesta är, eller siktar på att bli, chefer, men andra som vill utvecklas i jobbet, till exempel projektmedarbetare, är enligt Elmehagen också välkomna. En man sitter också med i projektets styrgrupp. Där diskuteras nu hur man ska få fler män att bli engagerade.
Arbetet i nätverket har bland annat lett fram till ett mycket framgångsrikt mentorprojekt för 13 unga kvinnor som läser till ingenjörer vid högskolan i Kalmar. Alla mentorer utom en är män. Enligt Elmehagen har antalet tjejer som söker utbildningen i Kalmar ökat och färre hoppar av.
- Det är ett sätt för dem att få en känsla för hur män resonerar, och genom att mentorerna har en kvinnlig adept får de en ingång till hur kvinnor och unga tänker.
För de mansdominerade arbetsplatser som vill locka till sig kvinnliga tekniker rekommenderar Elmehagen att någon arbetsledare engagerar sig som mentor för en kvinnlig student.
Hon föreslår också att de kvinnor som jobbar där engagerar sig i nätverket.
- Det tar tid att vara mentor och kräver ett skriftligt mål. Det är inget man gör med vänsterhanden, men det är väldigt givande redan på kort sikt, säger Ursula Elmehagen.
De företag som vill göra något för att förbättra samarbetet mellan män och kvinnor, men som skulle behöva hjälp på traven, kan också prova att kontakta arbetsgruppen.
- Vi kan fungera som bollplank och genom VI:s medlemsföretag har vi många kontakter, även på elektroniksidan. Om företag kontaktar oss och säger vad just de vill åt så kan vi bidra med konkreta tips.
Alexander Kristofersson