Det tyska statliga TV-bolaget vill utveckla en billig digital TV mottagare tillsammans med elektronikindusrin. Högst 2 000 kronor får den kosta.
Den tyske mediemogulen Leo Kirch är sedan i höstas igång med reguljära digitala sändningar, sedan han vann den tekniska kapplöpningen mot bland annat de tyska statliga kanalerna ARD och ZDF.
Men nu kommer stats-TVn igen. När Kirch brottas med köpmotstånd, vill de statliga TV-kanalerna lansera en alternativ lösning: en billig, nedskalad och tekniskt "öppen" mottagare. Inga tillkommande löpande avgifter skall tillkomma.
I ett första skede ska mottagaren användas för mottagning från satellit, men sedan också för kabel och marksänd digital-TV.
- Detta blir billigare än analog utsändning, framhåller ARD som motiv för sitt engagemang.
Bjöd in elektronikindustrinI slutet av förra året bjöd det tyska TV-bolaget in omkring femton industriföretag för diskussioner. Grundig och Schneider hörde till dem som ställde upp på idéerna bakom. Men också Nokia deltog i resonemangen.
Det råder olika åsikter om hur långt priset för en folkmottagare kan pressas. Under alla förhållanden bör det stanna vid hälften av vad dagens mottagare betingar, i så fall runt 2 000 kronor.
ARD lovar att med den kraftfulla digitala tekniken skapa mervärde utan extra kostnad för kunden.
Istället för dyra programinköp satsar man på intelligent utnyttjande av det digra material man sitter på, i två rikstäckande och åtta regionala kanaler, två kulturkanaler som också innefattar utbud från grannländerna samt helt nya barn- och informationskanaler.
Tittarna erbjuds ämnesvisa "paket", elektroniska "bokmärkesfunktioner" samt integrering av text TV och on-linetjänster.
Öppen lösningI motsats till Kirch är ARD ointresserat av att tillverka mottagare i egen regi. Däremot vill man gärna formulera de tekniska specifikationerna, för att se till att tekniken blir enhetlig och "öppen".
Sålunda ska mottagaren vara DVB-kompatibel, klara både 4:3- och 16:9-format och kunna styras via TV-skärmen (on-screen-display). Två scartutgångar och PAL- utgång bör finnas, men kretsar för mottagning av kodade signaler är överflödiga.
Mottagaren skall kunna ladda ner programvara för programinformation från TV- bolagen. Tänkbart men inte nödvändigt är en serieport för PC-anslutning, inbyggt modem samt HF-modulator för användning tillsammans med äldre TV-apparater.
LARS-GUNNAR LARSSON