I Gävle har tjejer tagit var tredje plats på elektronikprogrammets första år.
Stort engagemang och en bred uppsättning insatser är läraren Masoud Namazis recept på hur en högskola kan bära sig åt för att nå en så stor andel kvinnliga studenter. Det kallas för Elnätet, nätverket för de kvinnliga studenterna på elektro- och datalinjerna vid Högskolan i Gävle.
Genom att bland annat arrangera studiebesök på arbetsplatser har det hjälpt skolan att få elva tjejer bland de 35 förstaårseleverna på det treåriga elektronikprogrammet - en betydligt högre andel än elektroniken vanligtvis kan locka..
Öppet hus och sommarskola för gymnasister och en värvningsbroschyr i rosa hör också till insatserna, liksom sopplunchmöten om jämställdhet.
Bakom många av insatserna står läraren Masoud Namazi.
- Man kan inte satsa på bara en sak. Det går inte att tänka 'vi satsar på just det här så kommer det fler tjejer'. Man måste arbeta långsiktigt. Det är framför allt information som saknas, säger han.
FramtidsjobbI linjens speciella värvningspamflett för kvinnliga studenter berättar till exempel Anna-Pia Andersson, 22, att "jag insåg snart att det här var ett framtidsjobb!". Totalt sex kvinnor beskriver här vad som fick dem att välja utbildningen, och hur de ser på den.
Runt 20 av Elnätets deltagare var med och gjorde studiebesök på Ericssons bolag Components och Radio Systems i Kista i höstas.
- Jag tycker att det är jättebra att det finns någon som håller i saker. Man har ju inte mycket tid över själv till att ordna studiebesök, säger Tereza Pohjonen, en av dem som går första året.
Tereza Pohjonen har tidigare varit sjuksköterska men ville sadla om. Hon gick det tekniska basåret förra året, och blev särskilt intresserad av elektronikprogrammet sedan hon pratat med några av dem som redan gick där. Hon tror att pamfletten kan ha bidragit till beslutet.
Masoud Namazi undervisar själv de elever som går basåret i elektronikgrunder. Han betonar att det är viktigt med ett personligt engagemang ifall talet om jämställdhet ska bli mer än prat.
- Jag lägger gärna lite extra tid på att skicka ett personligt brev, inte bara mail.
AK