JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Datapörtet" i Pajala snart urvuxet

För sju år sen flyttade fem elektronikföretag in i ett gemensamt industrihus i Pajala.

Företagen skulle tillsammans klara av allt från elektronikutveckling till produktion och service.



Nu är det bara två företag kvar i huset, som folkhumorn har döpt till "Data- pörtet" (ett pörte är en stuga som har en röklucka istället för en skorsten). De tre andra har gått i konkurs eller lagts ned. Den ursprungliga idén gick alltså i kras, men inte "pörtets" karaktär av elektronikhus. Tvärtom. De två företag som finns kvar har växt så det knakat. Det 3 200 m2 stora huset har blivit så trångt att ett av de kvarvarande företagen, Mikromakarna, ska flytta till större lokaler senare i år.

- Då, 1992, behövde vi 800 m2, säger Bengt Storvall, som äger 51 procent av Mikromakarna. Nu har vi 1 600 m2 i huset, men vi behöver dubbelt så mycket.

MikroMakarna är ett ganska anonymt företag trots att dess produkter finns i vartenda större samhälle i Sverige. Nischen är att tillverka kvalificerade produkter som är en syntes av elektronik och mekanik.

- Vi har specialiserat oss på att plocka ihop saker som innehåller elektronik och mekanik till färdiga system.

Apotekskassor och larm


De datakassor som finns hos varje apotek kommer från Mikromakarna. Andra produkter är passagesystem och trygghetslarm. Att det sedan står någon annans varumärke på produkterna är helt i sin ordning.

- Vi har inga egna varumärken och vi konstruerar inte heller något själva.

Montering av mönsterkort är en viktig del av arbetet. Ett skäl till att företaget flyttar till större lokaler är också att få plats för en ny linje för ytmontering. En del av monteringen av mönsterkort gör man för övrigt i Murmansk. Partnern är ett ryskt företag som tillverkar instrument för att ta prover från havsbottnen.

- De hade en avdelning med väldigt kunniga och noggranna människor som satte ihop instrumenten. Det passade oss perfekt. Det enda som de behövde lära sig var hur man gör produkter i längre serier.

Den andra halvan av "Data-pörtet" upptas av Frontec Pajala. Där utvecklar Frontec framför allt programvaror, bland annat till Ericssons AXE-växlar. En annan produkt är säkerhetssystem för järnvägar, och järnvägen på Öresundsbron kommer att få ett av de säkerhetssystemen.

Utveckla näringslivet


Det finns faktiskt ett företag till i huset, och det är Pajala Utveckling. Företaget ägs gemensamt av kommunen och 21 företag. Bolaget ska dels hjälpa till med att utveckla näringslivet, dels locka fler företag till Pajala.

- Det finns flera elektronik- och dataföretag här, säger Gunnar Karvonen, vd och ende anställde vid Pajala Utveckling.

- Dit hör Samhall Formel, som bland annat gör mönsterkort. Ett annat heter Projal, och de utvecklar programvaror.

I Pajala finns det också en högskoleutbildning inom elektronik och data. Det är en fyraårig utbildning som är knuten till Umeå Universitet. Den ingenjörsutbildningen är en viktig del i satsningen att göra Pajala till ett nordligt elektronikcentrum.

En annan, kommande satsning är lika viktig.

- Satsar man på elektronikindustri så måste man ha en egen flygplats, säger Gunnar Karvonen.

- Och nu bygger vi en, så att folk söderifrån inte ska behöva gruva sig för den långa bilresan från Luleå flygplats!

Per Stymne

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)