JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Volvo bakom Analogys kablageverktyg

Nu skördas de första kommersiella frukterna av samarbetet mellan Volvo och verktygsleverantören Analogy.

Samarbetet som inleddes för ett drygt år sedan har resulterat i Saberharness, ett verktyg för konstruktion av kablage.



Världens biltillverkare erbjuds nu att köpa Saberharness, Analogys verktyg för konstruktion och simulering av kablage, som utvecklats i samarbete med Volvo. Samarbetet mellan de båda företagen inleddes redan 1997.

- Vi ville ersätta vårt egenutvecklade system för kablagekonstruktion, som var föråldrat, tidskrävande att vidareutveckla och jobbigt att använda, säger Mikael Diedrich på Volvo.

Volvo skrev därför ett avtal med verktygsleverantören Analogy som gick ut på att tillsammans utveckla ett nytt hjälpmedel.

- Vi skrev specifikationen och kom med krav som vi sedan diskuterade fram och tillbaks med Analogy, säger Mikael Diedrich som säger sig vara mycket nöjd med resultatet.



villkorat köp


I avtalet förband sig Volvo att köpa ett visst antal licenser, förutsatt att Analogy nådde upp till den överenskomna specifikationen. Och de gjorde Analogy. Verktyget ska därför nu användas för att konstruera kablage till Volvos personvagnar och lastvagnar.

Mikael Diedrich hoppas dessutom att samarbetet med Analogy ska fortsätta. Ett önskemål är en funktion som beräknar kablagets kostnad och stöd för att utveckling av delkablage.

Analogy äger verktyget och hoppas på att locka fler biltillverkare. På Volvo ser man positivt på att även konkurrerande biltillverkare köper Saberharness, eftersom det ger Analogy ekonomiska förutsättningar att vidareutveckla verktyget.

Charlotta von Schultz





Simulering istället för prototyp


Saberharness används för att konstruera och simulera system med elektriska ledare eller kablage. Konstruktören ritar ett schema och simulerar sedan konstruktionen. På så vis kan man kontrollera att ledare, säkringar, kontakter och andra komponenter fungerar som det var tänkt utan att behöva bygga en prototyp. Tack vare funktioner för DC-analys kan man exempelvis förutsäga spänningsfall och kortslutningar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)