Ungdomars skeptiska inställning till teknik bekymrar industrin som skriker efter högutbildade ingenjörer, särskilt inom elektronik och IT. Nu måste företagen ut och möta ungdomarna ansikte mot ansikte, tror Industriförbundet.
Ungdomars bild av industrin är inte rolig. Att arbeta inom industrin förväntas vara smutsigt, stressigt, ensamt och enformigt. Och i takt med att ungdomar lägger allt större vikt vid upplevelser, utveckling, frihet och synlighet när de väljer jobb, blir det svårare för industriföretagen att värva dem. Det hämmar tillväxttakten för företag som annars har goda möjligheter att växa.
För att polera bilden av industrin, som enligt Industriförbundet är helt skev, måste de enskilda företagen nu ge sig ut och visa upp sig för ungdomarna.
- Det viktiga är att det blir direktkontakt mellan enskilda företag och skolor. Det finns ju försök med fadderskap och studiebesök och så, men det är ju alldeles för få. Enda sättet för ungdomar att skaffa sig en uppfattning om industrin är ju att de tar plats i den, säger Camilla Modéer som jobbar på Industriförbundet och som nyligen har sammanställt en bred undersökning om hur fler ungdomar skulle kunna fås att välja tekniken.
Inom branscherna elektronik och IT skulle det enligt Industriförbundet behöva värvas fyra gånger fler civilingenjörer än som nu utexamineras varje år. Men att göra teknikjobben mer attraktiva för ungdomar är inte lätt.
Industriförbundet noterar att en stor majoritet av dagens ungdomar drömmer om kreativa, rörliga och utåtriktade jobb i "upplevelseproducerande" branscher. Reklam, media och information toppar listan över önskeområden totalt sett, före området turism och hotell. Data och elektronik kommer först på femte plats totalt, trots att området toppar pojkarnas önskelista.
På åttiotalet, när det fanns gott om jobb, var personalomsättningen mycket hög. Av alla som började på ett industrijobb var det bara en fjärdedel som var kvar efter sex månader, och de som bytte till annat sade sig vara nöjda med att ha lämnat industrin. Men idag är industrin något annat än då, hävdar Industriförbundet.
- Industrin har förändrats oerhört mycket de senaste fem åren, man har skurit i hierarkier och så. Man har insett att man måste anpassa organisationen och perspektiven till ungdomarna för att behålla rätt personal, säger Camilla Modéer.
Alexander Kristofersson