En processor för kommunikation där protokollet kan ändras efter behov, med hjälp av programvara.
Det är vad Mikael Nilsson och Jonas Oxenholt gjort som examensjobb vid Lunds tekniska högskola, och för det tilldelades de Lundaföretaget Axis pris på 50 000 kronor.- Förr behövdes en ny asic för varje nytt protokoll. Med den här lösningen kan vi använda samma krets även när nya protokoll ska införas i något av våra system, berättar Kenny Ranerup, teknisk chef på Axis.
Hittills har exjobbarna implementerat protokollen IEEE1284, mer känd som den vanliga parallellporten, RS232 och ATA, ett protokoll som är vanligt förekommande för skivminnen. Men nya protokoll kan tillföras med programvara, det är ju det som är själva poängen.
Processorn, som har fått namnet Ajax - Adaptable Junction for Axis - finns än så länge enbart som Verilogmodell. Den består av cirka 13 000 grindar och är utvecklad för att tillverkas i 0,35 μm CMOS.
Patentansökan är inlämnad, och enligt Ranerup är det troligt att tekniken kommer att användas i Axis produkter framöver, förmodligen som ett block i en större asic.
Målet från början var att hålla sig under 10 000 grindar. Men de 13 000 som blev resultatet har gjort att konstruktionen blivit betydligt snabbare och klarar mycket mer än vad som ursprungligen krävdes. Själva kommunikationsprocessorkärnan är bara på 5 000 grindar.
Processorns hastighet hänger på vilket protokoll som används. Snabbast går det med ATA, som kräver 33 Mbyte/s. Alternativt kan man köra två IEEE1284 om 10 Mbyte/s eller fyra RS232 om 5 Mbyte/s. Teoretisk maxgräns för ett 16- bitsprotokoll är 115 Mbyte/s.
Mikael Nilsson och Jonas Oxenholt anställdes omgående på Axis. Företaget arbetar mycket aktivt med just exjobb i rekryteringssyfte.
- Det är ett väldigt bra sätt att lära känna varandra. Vi har kontinuerligt 20- 30 exjobbare här, säger Kenny Ranerup.
Det årligen utdelade piset på 50 000 kronor ser han också som ett sätt att locka teknologer till Axis.
- Men det viktigaste är att påverka teknologerna så att de väljer kurser och gör exjobb inom högintegrerade system, säger han.
Adam Edström