På ett år fördubblas omsättningen eller blir ännu större, det är inget som är ovanligt hos de stora legotillverkarna av elektronik.
Legotillverkning av elektronik växer mycket snabbt. 1995 var tillväxten i genomsnitt cirka 50 procent för de 31 största legotillverkarna i världen. Flera av de stora företagen i branschen växte med mer än 100 procent under 1995.
Det uppger Sandra Fox på Technology Forecasters Inc i Kalifornien i USA. Hon har följt utvecklingen på legoområdet under snart 10 år. Nyligen kom hennes rapport "Contract Manufacturing: 1996 State-of-the-Industri".
Köper kundens fabrikDe viktigaste faktorerna bakom tillväxten är:
Expansion i elektronikbranschen totalt sett
Ökad användning av externa elektroniktillverkare (outsourcing)
Kretskorten ökar sin kostnadsandel i elektroniksystemen
Legotillverkarna erbjuder fler tjänster än tidigare
Fler projekt utgörs av totalåtaganden (turnkey service), vilket innebär att även materialkostnaden räknas in i legotillverkarnas omsättning.
En vanlig strategi för tillväxt är att köpa fabriker från sina kunder.
I slutet på 1980-talet var världens största legotillverkare SCI en av de första som expanderade på det viset. Under de senaste åren är det främst Solectron som utmärkt sig i det avseendet, genom att köpa av fabriker från IBM, Philips och Hewlett-Packard i USA och Europa.
Att ta över en fabrik från ett systemföretag innebär oftast att man säkrar beställningar från företaget under flera år framöver. IBMs beställningar hos Solectron ökade exempelvis från knappa 200 miljoner kronor till 2,5 miljarder kronor efter att man sålt sin tillverkning till Solectron.
Etablerade i SverigeTvå av världens tio största legotillverkare har etablerat sig i Sverige genom uppköp. Det är Avex som tagit över delar av Ericssons Katrineholmsfabrik och Flextronics som just nu är på väg in i Ericssonfabrikerna i Karlskrona (Se sid 4). Flextronics hör just nu till snabbväxarna i branschen med en ökning av omsättningen på 85 procent under 1995.
Andra affärer som är intressanta ur europeiskt perspektiv är Group Technologys köp av en Philipsfabrik i Mexico City. Det företaget har också hyrt en fabrik i Holland från Philips. Nyligen köpte SCI Hewlett-Packards SMT Center i Grenoble. Legotillverkarna blir även större genom att köpa varandra. Technology Forecasts nämner ett tiotal sådana större affärer i främst USA under de senaste åren.
Den totala marknaden för legotillverkning av elektronik i världen är värd närmare 400 miljarder kronor (59,3 miljarder dollar) under 1996. De 31 största legotillverkarna svarar för nästan en tredjedel av omsättningen.
Mats Udikas