Detta nummers marknadsnyckel behandlar digitala oscilloskop på den svenska marknaden som kostar 50 000 kronor eller mindre. Totalt 13 tillverkare presenterar sina modeller i den sammanställda tabellen.
Mycket har hänt sedan Elektroniktidningen senast gjorde en marknadsnyckel över billiga oscilloskop, i oktober 1996. Den snabba komponentutvecklingen har medfört att prestandan nästan fördubblats för samma pris.
500 MHz och 5 Gsampel/s
Antalet funktioner och tilläggsmöjligheter har också ökat. För 50 000 kronor kan man idag få ett oscilloskop med en bandbredd på 500 MHz och 5 GSampel/s. Dessutom ingår ofta färgskärm, diskettstation och FFT-analys. Diskettstation eller fast skivminne - hårddisk - finns oftast som tillbehör i de fall de inte ingår i standarden. Många underleverantörer och mindre konsultbolag har nu råd att köpa oscilloskop som mer än väl räcker till som stöd i konstruktionsarbetet.
Storsäljare kostar kring 30 000
De bästsäljande oscilloskopen kostar runt 30 000 kronor och har en bandbredd på 300 MHz och en samplingshastighet mellan 2,5 och 3 GSampel/s.
Lätta bärbara oscilloskop som väger under 5 kg närmar sig de tyngre bänkoscilloskopen när det gäller prestanda och användbarhet. Detsamma gäller de handhållna instrumenten.
Företag som Hewlett-Packard, Tektronix och Fluke driver utvecklingen, men det finns gott om utmanare. Japanska Yokogawa presenterar exempelvis ett oscilloskop som bara kostar 19 900 kronor men som har 150 MHz bandbredd och 200 MSampel/s.
De allra flesta oscilloskop går numera att styra via pc. Användarvänligheten hjälps upp av att Windowsprogram ofta går att använda. Men de flesta oscilloskopen går dock utmärkt att använda utan dator eftersom många beräkningsfunktioner som addition, subtraktion, multiplikation och FFT-analys finns inbyggda.