- Under mars drar vi igång en storskalig försäljningskampanj av Uddevalla som lämplig ort för en halvledarfabrik, berättar en entusiastisk, Erling Zandfeld som är projektledare.
Det är Uddevalla kommun som tillsammans med Länsstyrelsen och Chalmers Tekniska Högskola står bakom satsningen. Sedan i höstas har man arbetat med att ta fram underlag och nu finns ett färdigt koncept.
Under arbetets gång har man haft kontakt med olika halvledartillverkare för att lära sig mer om villkor och förutsättningar.
Enligt vad Elektroniktidningen erfar är japanska NEC ett av de företag gruppen för diskussioner med.
- Vi har en bra infrastruktur i Uddevalla och kan dessutom ordna utbildad personal: från gymnasie- till högskolenivå.
Samarbete med Chalmers
På Chalmers blir det nya mikroelektronikhuset klart mot slutet av 1999.
- Vi kommer att sätta upp en CMOS-lina för mikromekanik med en kanallängd på drygt 1 μm. Den kan användas för att utbilda personal till den framtida halvledarfabriken, berättar professor Olof Engström på Chalmers.
Uddevalla ligger i så kallat Mål 2-område medan inre Norrland liksom bland annat Irland och Skottland ligger i Mål 6-område. Mål 6 berättigar till betydligt mer statligt stöd men det bekymrar inte Erling Zandfeld.
- Efter årsskiftet ändras EUs stödregler och då blir vi mer jämställda med länder som Irland och Skottland. Även ett land som Malaysia tvingas minska sina subventioner.
- Det blir kompetens, bra industriell tradition och närheten till en kompetent högskola som kommer att räknas, säger han trosvisst.
Satsningen på att locka en halvledartillverkare till Uddevalla är treårigt och ska i snitt sysselsätta 2,5 personer.
- Det gäller att vara uthållig. Vi kan få napp direkt eller så kan det ta flera år, säger Erling Zandfeld.