Linköpingsföretaget Sectra satsar stort. Krypterad telefoni och medicinsk bildbehandling tillhör specialiteterna. Än så länge är Sverige plattformen. Men utlandet hägrar.Sectra är ett företag som överraskar. Här blandar man professorers insikt i kärnteknik med nyutexeminerade civilingenjörers nyfikenhet. Strategin för de 120 anställda är att översätta nyvunna kunskaper inom forskarvärlden till användbara produkter och system.
- Men nyttofunktionen är mycket viktig. Produkterna måste gå att sälja, säger Jan-Olof Brüer, VD på Sectra.
Därför försöker man skapa egna nischer där Sverige redan ligger långt framme tekniskt sett. Två har redan identifierats: krypterad kommunikation och bildbehandling inom sjukvården.
Avlyssningssäker GSM-telefonPå kommunikationssidan ligger tonvikten på att utveckla säkra system för framför allt försvaret. Om bara några veckor väntas företaget ha det första provexemplaret framme av en ny sorts mobiltelefon för krypterad telefoni och datakommunikation.
Med Sectratelefonen kan användaren ringa över det vanliga GSM-nätet eller i ett DECT-nät utan risk för att någon annan kan avlyssna samtalet. Med hjälp av en adapter kan telefonen dessutom användas för krypterade samtal över det allmänna telefonnätet.
Likaså kan den användas som kryptoenhet för att ge krypterad datakommunikation utan att man behöver använda ett särskilt PCMCIA-kort.
I den nya telefonen sitter två avancerade asicar, en kommunikationskrets och en krypteringskrets, som konstruktörerna på Sectra själva utvecklat.
- Här på företaget har vi en mycket avancerad utvecklingsmiljö för asic. Den är faktiskt i paritet med Ericssons utvecklingslab, betonar Jan-Olof Brüer.
Telefonen som Sectra tagit fram är specificerad och beställd av Försvarets Materielverk. Och enligt Jan-Olof Brüer finns en baktanke med att tillverka för just försvaret.
- Vi vill börja med att ta fram lösningar till de mest krävande kunderna inom varje teknikområde. På så sätt kan vi bygga upp en verktygslåda som gör att vi tekniskt sett ligger över ribban för alla andra segment.
Förhoppningen är att kunna sälja tekniken till både myndigheter och storföretag i och utanför Sverige, samt till utländska militärmakter. Marknaden väntas på sikt vara värd ett par miljarder kronor per år.
ABB en förebildPå Sectra finns det alltså en stark strävan att hitta kunder även utanför Sveriges gränser. Målet är att bli ett globalt företag och att en dag kunna definiera verksamheten på samma sätt som ABB gör.
- Inom fem år skall vi ha kontor i tio länder och affärer i tre till fem gånger så många länder. Om ytterligare fem år skall vår internationella omsättning vara rejält mycket större än den svenska, säger Jan-Olof Brüer.
Första stegen i globaliseringen är redan tagna. Idagsläget har man dotterbolag i Norge, Finland och USA. I april öppnar ytterligare ett i Tyskland.
Alla utlandsbolag inlemmas dock under företagets sjukvårdssida där specialiteten är medicinska bildbehandlingssystem för filmfria röntgenavdelningar.
- Förra året startade vi ett samarbete med Philips Medical Systems, en stor leverantör av klassisk röntgenutrustning. Tanken är att samarbetet skall föra ut vår teknik i världen, säger Jan-Olof Brüer.
På bildsidan har också Sectra kommit längst. Till en början byggde man egen hårdvara som tillägg till dåtidens unix-arbetsstationer, men det behövs inte längre
Istället är det företagets grundläggande kunskaper i bild- och signalbehandling samt förmågan att se till kundens behov som borgar för att man nu tror sig ha system som kan bli defaktostandard i omvärlden.
- Redan har en tredjedel av sjukhusen i Sveriga anammat vår teknik och i USA har vi exempelvis projekt i Atlanta och Los Angeles, säger Jan-Olof Brüer.
Det hittills största projektet startade i Örebro läns landsting för drygt ett år sedan. Där arbetar man nu med att knyta samman röntgenavdelningarna på alla sjukhus och vårdcentraler i länet med regionsjukhuset i Örebro. Hela projektansvaret ligger hos Sectra.
Systemet gör exempelvis att två läkare på olika sjukhus kan titta på samma bild i realtid. Om den ena zoomar, pekar eller gråskaleändrar sin bild sker samma än- dring hos den andra. Således slipper man skicka patienten till sjukhus med röntgenläkare, personal som springer med röntgenplåtar och - inte minst - dagens oerhört dyra bildarkiv.
Anna Wennberg
Företag med hög kompetensSectra är ett Linköpingsföretag med starka rötter i universitetsvärlden. Det var också en professor och hans tre doktorander som startade företaget för tjugo år sedan. Namnet betydde ursprungligen Secure Transmission.
Idag har företaget 120 anställda, varav nära 80 procent är delägare.
Bland ägarna finns en professor i datatransmission, en professor i informationsteori, en professor i bildkodning samt en i datasäkerhetsmetoder. De fyra professorerna arbetar alla på Linköpings universitet, vilket ger Sectra en naturlig inblick i forskarvärlden.
För tillfället medverkar företaget dessutom i några forskningsbaserade universitetsprojekt. Ett sådant är signalbehandling för bättre analys av medicinska bilder.
Sectra omsatte 118 miljoner kronor förra året.
AW