JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson ligger först i spåret

Ericsson, som var en av initiativtagarna till Bluetooth, var också först med att lansera Bluetoothkomponenter. Företaget har idag ett komplett utbud med allt från diskreta komponenter till färdiga moduler och utvecklingssystem.


- Modulen passar för den som snabbt vill komma till marknaden, säger Stefan Löf som är marknadsansvarig för Bluetoothprodukterna på Ericsson Microelectronics.

Modulen, som har beteckningen ROK 101 007/1, innehåller en basbandskrets, minne och en radiomodul liksom kristall och diskreta komponenter. Dessutom ingår den nödvändiga programvaran för att kunna kommunicera med modulen via HCI- gränssnittet. Vilket gör att programvaran kan sätta upp en länk med en annan Bluetoothmodul.

- Vill man istället hålla nere storleken ska man välja den rena radiomodulen. Då kan man också pressa kostnaderna genom att återanvända den processor och det minne som antagligen redan finns i produkten.

Den kompletta modulen liksom även radiomodulen, som dock behöver en extern antenn, har måtten 33 x 17 x 3 mm medan radiomodulen, med beteckningen PBA 313 01/2, är 10,2 x 14 x 1,6 mm. Storleken lär dock krympa år från år.



Stänger inne störningarna


En finess med radiomodulen är att den kan fungera som sin egen skärmbur - förutsatt att man tar det översta metallagret på kretskortet som jord. Den kompletta modulen är typgodkänd och specificerad för temperaturintervallet 0 till 75°C.

- Vi jobbar på att utöka det till -40 till +85°C, säger Stefan Löf.

Själva radiomodulen är specificerad för -30 till +75°C. Under tredje kvartalet kommer Ericsson med fler modeller.

- Det finns inte en komponent som är optimal för alla tillämpningar. Vi kommer därför att ta fram ett antal varianter av basbandskretsen som är optimerade på minnesstorlek, med variabel referensfrekvens liksom för avvägningen mellan snabbhet och strömförbrukning.

För att kunderna snabbt och enkelt ska komma igång har företaget tagit fram två utvecklingspaket. Det dyrare, som kostar 15 000 dollar, ger tillgång till alla interna gränssnitt och det har dessutom fler externa gränssnitt, bland annat Jtag.

Det billigare utvecklingspaketet, som kostar 3 000 dollar, är uppbyggt kring den kompletta Bluetoothmodulen vilket begränsar vilka interna noder som är tillgängliga.

- Det billigare startpaketet passar bra för dem som ska jobba med den kompletta modulen eller göra point-till-multipont-tillämpningar och behöver fler utrustningar.

Ericsson Microelectronics Bluetoothstack är delvis utvecklad av Ericsson Mobile i Lund som för övrigt licensierat kärnan i Bluetoothstacken även till Philips och ST Microelectronics.

Exakt var priserna hamnar är inte officiellt fastställt, volymleveranser lär inte komma igång förrän mot slutet av året.

- Den kompletta modulen bör initialt hamna i intervallet 25 till 30 dollar i en resonabel kvantitet och radiomodulen under 10 dollar, säger Stefan Löf.

För att få större spridning på sina produkter håller Ericsson Microelectronics på att bygga ett nätverk med certifierade samarbetspartners. Det är företag med specialkompetens om till exempel antenner eller tillämpningsprogram och som dessutom kan Ericssons Bluetoothprodukter från grunden.

- Hittills har vi slutit avtal med Communicator i Sverige och Widcomm i Kalifornien. Men fler är på gång.

PH

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)