Ribban för hur mycket som kan lagras i ett flashminne har återigen höjts. Japanska Mitsubishi och Hitachi avslöjar att de gemensamt har utvecklat ett flashminne om 256 Mbit.
Mitsubishi och Hitachi har tillsammans tagit fram världens - för tillfället - största flashminne. För att få in hela 256 Mbit i minnet har företagen anammat flernivåslagring; en teknik som innebär att två bitar kan lagras i varje minnescell.
Tanken är att de nya minnena skall användas i framtida minneskort. Det gäller både CompactFlash-kort, som exempelvis används i digitala kameror, och PC-ATA- kort, som kan ersätta hårddiskar.
Hitachi säger sig släppa provexemplar av CompactFlash-kort om 192 Mbyte och ATA- kompatibla kort om 640 Mbyte som innehåller det nya minnet redan mot slutet av detta år.
Minnet har AND-arkitektur - en arkitektur som från början kommer från Hitachi - och kommer att tillverkas i samma 0,25 μm-process som idag används för 64 Mbit DRAM. Det kan matas med endera 3,3 eller 5 V och är organiserat som 32 Mord x 8 bitar.
Många raderingar
Minnet skrivs och raderas i sektorer om 2 048 byte. En skriv/rader-cykel tar typiskt 1 ms att genomföra. Vid läsning av minnet tar den första åtkomsten 50 μs, medan de övriga åtkomsterna sker seriellt och då enbart tar 50 ns vardera.
Det som länge legat flernivåsflash i fatet är att de inte klarar lika många raderingar som traditionella flashminnen. Det är dock inget problem för det nya minnet som påstås klara hela 300 000 raderingar, vilket är runt tre gånger fler än vad många av dagens flashminnen klarar.
Mitsubishi kommer att börja leverera provexemplar av minnet i december, medan Hitachi släpper sina prover under första kvartalet 1999. Båda företagen kommer att börja volymproducera minnet under nästa år.