- Vi utvecklar flerchipskapslar på uppdrag och levererar färdiga kretsar. Tillverkningen lägger vi ut på underleverantörer, säger Per Nilsson, vd och delägare i nystartade Inpact. Han har tidigare drivit upp det svenska företaget Synthesia, som sedermera köptes av Cadence.
Inpact kan ses som den kommersiella förlängningen av forskningsprogrammet Europractice MCM, där fem europeiska forskningsinstitut deltog under ledning av svenska IMC, som numera ingår i Acreo.
Inpacts huvudkontor ligger i Kista där Per Nilsson än så länge huserar ensam. Rekrytering pågår dock. Kontoret på Irland har anställt en handfull personer, och under året ska ytterligare två kontor öppnas, varav det ena i Tyskland.
- Vi bygger ett europeiskt nätverk av små lokala konstruktionscentra. Det gör det lätt att växa, säger Per Nilsson.
Nätverk ersätter egna fabriker
Företaget äger inga fabriker, istället har man knutit till sig runt 30 europeiska företag som levererar substrat och gör förbindningar, däribland Saab Combitech i Jönköping och Strand i Norrköping.
Dessutom är ett kapslingsföretag och ett antal chipstillverkare inblandade i varje krets Inpact utvecklar.
- Med sex till åtta leverantörer i ett flöde blir logistiken otroligt viktig. Allt sådant sköter vi centralt, medan försäljning och konstruktionsarbete görs på de lokala kontoren.
Vilka tillämpningar kan komma ifråga då? Per Nilsson nämner telekom som en viktig post, bilindustrin, kringutrustning till datorer och industritillämpningar likaså.
- Det kan gälla både nya konstruktioner och om att ersätta en befintlig lösning, som att krympa ett kretskort, säger han.
Inpact äger rättigheterna till kretsarna de utvecklar och får royalty på varje såld krets. Per Nilsson säger att planerna för Inpact är ambitiösa, och att uppdragen redan är säkrade för det första året. Inpact tar över Europracticeprogrammets kundstock på runt 50 företag, och cirka tio projekt är i gång i dagsläget.
Ett av dem görs på uppdrag av en icke namngiven amerikansk kund. Per Nilsson säger dock att det rör sig om en krets i teknikens absoluta framkant som ska tillverkas i volymer om 10 miljoner.
Han säger även att finansieringen är löst för de första två åren tack vare privata placerare. Under årets första kvartal hoppas han säkra ytterligare finansiering från riskkapitalbolag.
CVS