JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny DSP vill in i mobiltelefonen

DSP-Group presenterar PalmDSP, en digital signalprocessorkärna som kombinerar hög prestanda med låg effektförbrukning. VLSI har redan licensierat kärnan.


Efter tall, ek och teak kommer palm. Åtminstone i DSP-Groups flora som nyligen utökats med PalmDSPCore, en DSP-kärna som skräddarsytts för mobiltelefoner och andra tillämpningar med krav på hög prestanda och låg effektförbrukning. Företaget marknadsför sedan tidigare de digitala signalprocessorkärnorna PineDSP, OakDSP och TeakDSP.

DSP-Group har gjort statistiska analyser av populära algoritmer för exempelvis GSM, CDMA, UMTS och MPEG2, och kom fram till att en parallell arkitektur med två korskopplade Macenheter vore bästa alternativet för just mobiltelefoner. Alltså har nykomlingen just en sådan arkitektur. (Mac står för Multiply Accumulate.)



Konstruktören väljer databredd


- Förutom grundläggande DSP-rutiner som FIR, korrelation och LMS för ekosläckning, stöder vi även exempelvis Viterbiavkodning och aritmetik med dubbel precision, säger Gideon Wertheizer som ansvarar för företagets marknadsföring.

Flexibilitet har också varit en ledstjärna. Tanken är att konstruktören ska välja en optimal lösning för den egna tillämpningen.

Användaren kan konfigurera databredden till 16, 20 eller 24 bitar. Det finns dessutom tre instruktionsformat att välja på: 16-bitars, 32-bitars parallell eller 32 bitars flerparallell.

- Den flerparallella varianten påminner om VLIW-arkitekturer. Här finns instruktioner som motsvarar 18 instruktioner i OakDSP-kärnan.

Kärnan är en så kallad mjuk kärna - den består av syntetiserbar kod som kan implementeras i olika kiselprocesser, och prestanda och effektförbrukning kommer därför att variera. Den första fysiska implementeringen kommer från kiselleverantören VLSI, som räknar med att ha kisel framme nästa år.

Kretsarna ska tillverkas i en 0,20 μm process och kommer att förbruka 0,95 mW/MHz. Prestandamåttet anges till 450 "OakDSP-ekvivalenta" Mips vid 150 MHz.

Charlotta von Schultz

Mer info på www.dspg.com

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)