JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Programmerbar krets integrerar på systemnivå

En unik arkitektur ska göra den programmerbara kretsen till system-på-kisel. Altera utlovar upp till 2 miljoner grindar i den kommande Raphaelserien.


För snart tio månader sedan presenterade kretsleverantören Altera planerna på Raphael, en ny arkitektur för programmerbara logiska mastodontkretsar med upp till 2 miljoner grindar. Ännu finns inte kretsarna tillgängliga, men nu är det inte långt kvar - första kvartalet 1999 ska de första exemplaren levereras.

Premiärkretsen erbjuder upp till 423 000 typiska grindar. Men det är inte bara det stora grindantalet som är intressant med Raphaelkretsarna. De har även en originell arkitektur, som ska göra dem särskilt lämpade för att skapa system-på- kisel, alltså kretsar som konstrueras med hjälp av processorkärnor, minnesblock, gränssnitt och andra färdiga funktioner.

I princip kan man säga att företaget utnyttjar tre logikstrukturer ur sortimentet: Flex6000-seriens LUT-kärnor för generell logik, Max7000-seriens produkttermer samt minnesblocken ur Flex10KE. (LUT uttyds Lock-Up Table).



Stora block


Arkitekturen kombinerar logikelement plus minnen i stora block - Megalabs - som knyts samman med hjälp av kontinuerlig ledningsdragning i fyra hierarkier. Varje Megalab innehåller drygt

2 000 programmerbara bitar som kan konfigureras till att stödja produkttermer, RAM, ROM eller CAM - Content-Adressable Memory.

Sådana stora kretsar med så speciell arkitektur kräver naturligtvis anpassad programvara. Altera utvecklar därför verktygssviten Quartus som ska finnas i betaversion före jul. Mer detaljer kring Quartus väntas i oktober.

Raphael erbjuder även utökat stöd för faslåsta loopar, PLL, som kan konfigureras gånger 1, 2 eller 4. Ett annat plus är stödet för ett stort antal lågspänningsstandarder.

Till att börja med kommer Raphaelfamiljen att bestå av sju medlemmar med mellan 100 000 och 1 miljon grindar. De första exemplaren tillverkas i en 0,25 μm- process, under 1999 planerar Altera en flytt till 0,18 μm.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)